Pokopali ostanke starih Poljancev

22.6.2023

V Poljanah sta Župnija Poljane nad Škofjo Loko in Občina Gorenja vas - Poljane pripravili pokop posmrtnih ostankov ljudi, ki so bili pokopani še na starem pokopališču ob nekdanji cerkvi v središču Poljan.

Tam so pokojnike pokopavali stoletja dolgo, vse do sredine 19. stoletja, ko so pokopališče preselili na današnjo lokacijo. V teh stoletjih se je v zemlji pri leta 1954 porušeni cerkvi sv. Martina nabralo veliko pokojnikov. Ob arheoloških izkopavanjih na najdišču Sv. Martin so bili izkopani posmrtni ostanki več kot tristo oseb, ki so jih začasno deponirali.

Na pobudo poljanskega župnijskega upravitelja dr. Jožeta Pluta so kosti zložili v krste in pripravili za ustrezen pokop na poljanskem pokopališču. Kot je povedal, se mu je zdelo modro in spoštljivo, da se z ostanki ljudi, ki so tu nekoč živeli, ravna pietetno in se jih dostojno pokoplje. Obred pokopa je vodil ljubljanski nadškof in metropolit msgr. Stanislav Zore. V nagovoru je pohvalil zbrane Poljance za njihov spoštljiv odnos do prednikov, ki je lahko zgled tudi drugim krajem v Sloveniji, saj so poskrbeli, da pokojni ne bodo izločeni iz njihovega občestva. Dejal je: »Želim si, da bi se za ta dogodek razvedelo, da bi tudi naš narod prišel do spoznanja, da moramo sprejeti vse svoje pokojne in jim dati prostor v svoji sredi. Sicer ne bomo imeli življenja.« Prisotne pri poslovilnem objektu, kjer je potekal prvi del slovesnosti, je nagovoril tudi župan Milan Čadež. Predstavil je dejavnosti v zvezi z izkopavanji v bližini nekdanje župnijske cerkve in pojasnil, da so za zdaj njene temelje pokrili s streho, a da gre zgolj za začasno rešitev, dokler se ne izvede celovita ureditev tega prostora. Cilj te ureditve je med drugim to pomembno arheološko najdišče primerno predstaviti in omogočiti vpogled tudi širši javnosti. S petjem so dogodek pospremili cerkveni pevci iz Poljan.

Jure Ferlan