Poleti za šabeso, pozimi za čaj in terjak

1.7.2019

Bezeg je v starem zdravilstvu veljal za sveto drevo, saj je pozdravil veliko bolezni. Imenovali so ga zdravilna skrinjica kmečkih ljudi.

O bezgu je nemalo zgodb, povezanih z ljudskim verovanjem, toda rastlina je deloma resnično čarobna, saj odpravi številne težave, ki jih imamo predvsem pozimi. Pri uporabi moramo biti pozorni na to, kako dolgo pijemo čaj, sok ali šabeso, saj bezeg pospešuje izločanje vode iz telesa ter s sečem tudi kalija. Čaj ni priporočljiv za nosečnice, doječe matere in otroke. Pomaga pri reševanju številnih težav predvsem pri prehladu, saj je potenje in izločanje vode z njim pospešeno, ter pri sladkorni bolezni in senenem nahodu. Spodbuja delovanje znojnic, niža vročino, čisti kri, dviga odpornost proti okužbam, deluje diuretično. Okus čaja je odvisen od mešanice suhih sestavin, bezeg v mešanici pripomore k boljšemu okusu. Za zimsko pitje čaja moramo na tri tedne menjati sestavine, saj ima vsaka zdravilna rastlina, iz katere pripravljamo čaj, velik vpliv na naše telo. Če pozimi pijemo domače čaje, je velika verjetnost, da se bomo izognili raznim prehladom, gripam in anginam.

Iz bezga pripravljamo šabeso, cvetove lahko ocvremo v pivskem testu, naredimo sok, mlete cvetove upa porabljamo kot dodatek v pecivih. Bezeg raste ob jasah, pod gozdom, ob cesti, nekateri ga sadijo na vrtove. Nabiramo ga čim dlje stran od prometnih cest. Sušimo ga na belem papirju na toplem, v senci, lahko v električnem sušilcu. Vedno ostane lepo bel, če ga nabiramo na dan za cvet. Ne sušimo ga neposredno na soncu, ker ne ohrani lepe svetlo rumene barve. Pozorni moramo biti na žuželke, ki so zelo rade med drobnimi cvetki v kobulu, na steblu pa so pogosto uši. Poleti nabiramo cvetove in jeseni jagode. Jagode lahko povzročijo trebušne težave ali bruhanje, če zaužijemo surove, zato jih vedno predelamo. Lahko naredimo terjak, jih posušimo za čaj ali iz njih skuhamo marmelado.

Recept za šabeso
Če smo zelo natančni pri merah, ne bo postala sluzasta oziroma oljnata. Ker mislimo, da bo boljšega in močnejšega okusa, dodamo več cvetov, kar je pogosto napaka.
Sestavine:
- 4,5 litra vode,
- 30 ml vinskega ali jabolčnega kisa,
- 700 g sladkorja,
- lupina in limonin sok ter
- 12 bezgovih cvetov (če so manjši, še kakšen več).
Vodo najprej zavremo in prelijemo v posodo ter dodamo sladkor. Vse skupaj ohladimo, dodamo kis, limono in cvetove. Pokrijemo s krpo in pustimo stati 24 ur. Skozi gazo ali zelo drobno cedilo tekočino prelijemo v dobro očiščene steklenice. Bezgova šabesa bo tako nared čez 14 dni.

Če bezeg v dolini že dela plodove, ga najdemo v višjih predelih. Potrudimo se za svoje zdravje v mrzlih, prehladnih zimskih mesecih. Kakšen cvet lahko dodamo tudi v jagra, ki nastaja na okenski polici.

Jana Rojc