Poletje v knjižnici

23.6.2021

Dinozaver Artur, razstava klekljarskega društva Deteljica in nov bralni izbor knjig.

V zadnji številki Podblegaških novic ste lahko prebrali, da imamo v Krajevni knjižnici Gorenja vas novega člana po imenu Artur. Vsi, ki ste bili nekoliko bolj zvedavi, ste lahko že sami preverili, kdo je to, in ga spoznali. Tisti, ki pa še niste obiskali naših prostorov – Artur je dinozaver. Izdelala ga je skupina predšolskih otrok iz Vrtca Zala Gorenja vas, ki sliši na ime Ježki, pod vodstvom Urške Peternel in Barbare Treven. Otroci so Arturja izdelali ob pogovoru o dinozavrih, ob poslušanju pravljic o njih, ob prebiranju poučnih knjig o teh izumrlih živalih. Tako kot oni je tudi on velik knjigoljub. Ker bodo otroci v jeseni prestopili šolski prag, so se odločili, da Arturja podarijo knjižnici, kjer ga bodo še naprej lahko pridno obiskovali. On pa bo njim in vsem obiskovalcem z veseljem pripravil in priporočil nove in nove zgodbe.

Mesec junij prinaša tudi nov priporočilni bralni seznam za odrasle: Fletno poletno branje. Knjižničarke na oddelku za odrasle smo skrbno izbrale več kot 150 naslovov knjig, ki dišijo po južnih morjih, avanturah in oddihu. Začinjene so s humorjem in so kot nalašč za branje na plaži, na ležalniku, v viseči mreži, pod krošnjami dreves. Knjige so razstavljene v vseh enotah naše knjižnice in vas vabijo, da si izberete svojo. Priporočilni seznami vas natisnjeni čakajo poleg knjig, lahko pa si jih ogledate tudi na naši spletni strani. Vabimo vas tudi, da se nam pridružite na družbenih omrežjih, tako da v svoji objavi s ključnikom #fletnpoletnobranje z nami delite prebrane knjige. Bralna akcija bo potekala do 15. septembra. Obenem vas ponovno spomnimo na trimesečno članarino, ki znaša le pet evrov. Vsi, ki imate čas za branje le v času dopustov, izkoristite to možnost. Z mesecem julijem v knjižnici prehajamo na poletni delovni čas, ogledate si ga lahko v razpredelnici. Vsi obiskovalci Izposojevalne enote Sovodenj si gradivo lahko v poletnem času brez doplačila članarine izposojate v naših enotah Gorenja vas, Poljane ali Žiri.

Nova razstava
Konec junija bomo na ogled postavili novo razstavo. Vsako leto v prostorih dvorane v pritličju Sokolskega doma svoje čipkarske izdelke razstavijo članice gorenjevaškega klekljarskega društva Deteljica. Z veseljem obveščamo, da si bo njihovo letošnjo razstavo Gorenja vas skozi čas od 28. junija pa do konca septembra možno ogledati v razstavnem prostoru Krajevne knjižnice Gorenja vas.

Večeri na terasi – glasbena intima pod zvezdami
Že peto sezono zapored bomo na terasi Knjižnice Ivana Tavčarja v Škofji Loki gostili cikel vrhunskih glasbenih doživetij, znanih pod nazivom Večeri na terasi. V sproščenem vzdušju in s čudovitim razgledom na mesto bomo v poletnih mesecih prisluhnili izvajalcem, ki znajo poskrbeti za nepozabne spomine. Prvega julija v Škofjo Loko prihaja novomeška indie rock zasedba Mrfy, ki bo publiko tokrat navdušila v akustični različici, 5. avgusta pa prihajata Amaya in Uroš Perić. Avgustovski večer vam bosta začinila s koncertnim repertoarjem Cheek to cheek, ki združuje priredbe soul/blues/jazz glasbenih uspešnic iz obdobja od tridesetih do šestdesetih let. Vstopnice so na voljo v Knjižnici Ivana Tavčarja Škofja Loka na Šolski ulici 6 v ustaljenem odpiralnem času in na spletu.

Sodelujte s svojimi spomini
V letu epidemije, ki ga zaznamujejo številne omejitve, poudarjamo pomen gostiln kot stičišč kulinarike in družabnega življenja. V Knjižnici Ivana Tavčarja to poletje pripravljamo razstavo Loške gostilne skozi čas. Zbiramo fotografije, pisma, kuharske knjige ali predmete, povezane z obiskovanjem loških gostišč. Predstavitev kulinarične tradicije želimo začiniti z vašimi spomini in zgodbami. Zato vas prijazno vabimo, da jih zapišete ali pa nam jih poveste.

Bernarda Buh

Fotogalerija