Pomladni pohod

18.5.2023

Na zadnji aprilski dan, ko so se po slovenskih krajih že pripravljali na kresovanja na predvečer prvega maja, praznika dela, so v Turističnem društvu Stari vrh pripravili Pomladni pohod.

Sredi popoldneva so se pohodniki zbrali ob brunarici Kopa, od koder so se tokrat spustili na selško stran Starega vrha, proti spodnji postaji šestsedežnice. Skozi pomladno obarvane gozdove so se nato čez Rovt povzpeli nazaj do gostišča na Starem vrhu. Vmes so obiskali še kmetijo pri Zgornjem Zakrašniku, kjer so jim postregli z okusno malico, domačo zaseko in pecivo. Kot že v preteklih letih je bil pohod načrtovan tako, da se je zaključil ob gostišču Stari vrh.

Po štirih urah hoje je pohodnike v gostišču čakala večerja. Otroci, ki so že vso pot nestrpno pričakovali napovedano pravljico, so se zbrali ob mizi in zbrano poslušali še pravljico o velikanu Vrharju. Kasneje so ob kresu, ki je tako kot vsako leto pod budnim očesom javorskih gasilcev zagorel tudi na Starem vrhu, pozdravili prihajajoči praznik dela.

V Turističnem društvu že pripravljajo naslednji pohod, ki bo 25. junija. Takrat bo zbor ob osmi uri pri Gostilni Blegoš v Javorjah, Pohodniki pa bodo odšli v popolnoma drugo smer – mimo cerkve Marijinega vnebovzetja na Gori do Žetine. Vabljeni.

Hermina Jelovčan