Ponujena širina jo je usmerila v medicino

23.10.2020

Odličnjakinja Meta Ažbe z Dolenje Dobrave je srednješolska leta preživela v Gimnaziji Želimlje in tamkajšnjem dijaškem domu.

Širok izobrazbeni spekter in tako odprte poti za izbiro fakultete, kakovostne dejavnosti, poudarjanje pomena prijateljstva, povezanosti, vrednot, talentov, na primer glasbe, športa, ustvarjanja literature, je odločalo pri izbiri šole. "Poleg učenja sem imela čas in priložnost razvijati ljubezen do glasbe, spoznati izjemne ljudi, prepotovati delček Evrope.
Z obiskovanjem želimeljskih prijateljev sem spoznala marsikateri košček Slovenije, ki ga sicer ne bi," se Meta spominja dni v sobivanju s prijatelji in profesorji.
Za maturo se je veliko učila in dosti odnesla že od pouka. V začetku zadnjega letnika se je odločila, da hoče maturo dobro opraviti. V sklopu kemije kot predmeta na maturi so izpeljali projekt sintetiziranja aspirina v laboratorijih na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo. Udeležila se je nekaj tekmovanj iz biologije, kemije in slovenščine, s skupino prijateljic pa glasbenega tekmovanja Strgana Struna, na katerem so se predstavile želimeljske glasbene in vokalne skupine. Največji izziv so ji predstavljali naravoslovni predmeti, ker se je želela pri njih še posebej izkazati. Všeč so ji bili slovenščina, biologija, kemija, fizika in španščina. Priprave na maturo so potekale na daljavo, z veliko vloženega truda profesorjev. Pestilo jo je vmesno pomanjkanje časa za dodatno ponavljanje in utrjevanje snovi. Poleg obveznih predmetov je izbrala še kemijo in biologijo.
Izobraževanje nadaljuje na Medicinski fakulteti v Ljubljani, ker jo zanima delovanje človeškega telesa, mehanizmi bolezni in njihovo zdravljenje. V prihodnosti se vidi v naravoslovnem, medicinskem poklicu.

Milka Burnik