Poslovalnica Pošte Slovenije v Poljanah ima krajši obratovalni čas

4.6.2019

Prvi korak v postopno zapiranje poslovalnice?

V poslovalnici Pošte Slovenije, ki deluje v prostorih trgovine Loške zadruge v Poljanah, so 1. maja letos skrajšali delovni čas.

Kot so sporočili iz Pošte Slovenije, ima poslovalnico pošte 4223 v upravljanju pogodbenik, ki poleg lastne dejavnosti opravlja še poštne storitve. Po novem pošta posluje ob ponedeljkih od 13. do17. ure, ob torkih, četrtkih in petkih od 9. do 13. ure, ob sredah od 14. do 18. ure ter ob sobotah od 9. do 11. ure. »Uporabniki poštnih storitev so bili o spremembi obveščeni v medijih in na spletnih straneh Pošte Slovenije ter z obvestilom na vhodnih vratih pošte. Delovni čas je določen na podlagi analiz, kot so evidentiranje števila strank v posamičnem časovnem obdobju in analize opravljenih storitev, ter na podlagi konkretne izkušnje poslovanja pogodbene pošte,« so še zapisali na pošti in dodali, da lahko pogodbenik z optimalno kombinacijo svojih virov omogoči ustrezno dostopnost pogodbene pošte.
Za komentar smo prosili tudi direktorja Loške zadruge Mitjo Vodnjova, ki je povedal, da vaščani vse manj koristijo poštne storitve. Poleg tega upada tudi obseg denarnih transakcij, saj vse več vaščanov uporablja elektronsko bančništvo. »Zaradi naštetega se dejavnost pošte stroškovno ne pokriva več in predstavlja dodatni strošek za našo poslovalnico,« je dodal Vodnjov. Poudaril je, da zaradi zakonskih in drugih zahtev za opravljanje storitev pošte in bančnih storitev potrebujejo specializirane sodelavce, hkrati pa tudi, da tovrstnih del ne morejo in niti ne smejo opravljati vsi sodelavci. »Poleg tega se zahteva še stalna prisotnost na enoti pošte, kar posledično pomeni, da v odpiralnem času sodelavke ne morejo opravljati drugega dela.« Vse našteto, skupaj z vsemi zahtevami in omejitvami ter upadom storitev, ki jih koristijo vaščani, vodi v zapiranje poslovalnice pošte v Poljanah. Direktor Loške zadruge še dodaja, da so bili s podatki o storitvah pošte delno zavedeni. »Če bi namreč razpolagali z vsemi informacijami, ki jih imamo na voljo danes, se za odpiranje poslovalnice pošte v naši trgovini v Poljanah ne bi odločili.« Loški zadrugi se tako stroškovno in organizacijsko poslovanje pošte v Poljanah ne izplača, saj njeno obratovanje predstavlja dodatno breme za njihovo poslovalnico v Poljanah. »Zavedamo se, da vaščani pošto potrebujejo, vendar se je potrebno zavedati, da moramo svojim sodelavcem plačati opravljeno delo, sami pa nimamo drugih finančnih virov, iz katerih bi lahko pokrivali navedene stroške,« je še povedal Vodnjov.

Kristina Z. Božič