Pozdrav udeležencem jubilejnega Maratona Franja

20.5.2021

Sredina junija je namenjena tudi kolesarski prireditvi Maraton Franja.

Maraton ima bogato tradicijo, saj je bil prvi izveden leta 1982 pod taktirko Zvoneta Zanoškarja na pobudo Toneta Fornezzija - Tofa. Na prvi izvedbi je bilo okoli 700 udeležencev, večinoma na običajnih, netekmovalnih kolesih. Na prvi Franji je bil najhitrejši Ivan Rajgelj, kasneje pa se ga je udeležila tudi res velika množica: od pravih turističnih kolesarjev do profesionalcev, kot so bili Primož Čerin, Jure Pavlič, Valter Bonča, Robert Pintarič, Gorazd Penko in drugi.

Letos je na sporedu že 40. jubilejni Maraton Franja, ki bo potekal 13. junija, s startom ob 9. uri. S starom ob 10.40 se bo začel tudi Triglav mali maraton Franja BTC City. Kolesarji so priprave na maratona že začeli. Kolesarski strokovnjaki so mnenja, da lahko veliki maraton, dolg 156 kilometrov, brez težav prevozite, če pravilno in pametno vadite. V zadnjem mesecu naj bi bilo to potrebno vsaj trikrat tedensko. Eden izmed najpomembnejših kamenčkov v mozaiku kolesarskega maratona je tudi pravilna prehrana tako pred, kot tudi med in po maratonu, zato je pri tem treba upoštevati tako strokovne nasvete kot lastne izkušnje.

Sicer pa bo po tradiciji proga Maratona Franja potekala od starta v BTC Cityju do Logatca in Kalc in nato proti Godoviču. Iz Godoviča se bodo kolesarji spustili proti Idriji in Želinu ter nato proti Cerknemu. Sledil bo vzpon do Kladja, nato pa se bo pot spustila do Trebije in proti Gorenji vasi, kjer naj bi prve udeležence pozdravili med enajsto in dvanajsto uro. Pot bodo nato nadaljevali proti Škofji Loki, se peljali proti Jeprci, Vodicam, Tacnu in nazaj do cilja, ki bo v BTC Cityju. Mali maraton bo dolg 97 kilometrov in bo potekal na progi Ljubljana - Dobrova - Horjul - Vrzdenec - Lučine - Gorenja Vas - Škofja Loka - Vodice - Tacen - Ljubljana. V Ljubljani bodo prireditve, povezane z maratonom, že dan prej. Tako bo v soboto, s startom ob 8. uri, potekala Barjanka Hervis ali Kolesarsko doživetje na Ljubljanskem barju, trasa pa bo dolga 85 kilometrov. Ob 9. uri bo na Kongresnem trgu v Ljubljani potekal IKEA Family družinski maraton, ob 10. uri pa še 1,5 kilometrski Vzajemkov otroški kolesarski izziv. 

On-line prijave za vse tri daljše preizkušnje preko spletne strani potekajo do srede 9. junija oziroma do zapolnitve maksimalne kvote plačanih prijav določene s strani NIJZ.

Vilma Stanovnik