Pravljice izpod Starega vrha

18.5.2023

Na predvečer praznika dela je Hermina Jelovčan v gostišču na Starem vrhu skupaj z Lucijo Remškar, ki je knjigo ilustrirala, predstavila svojo prvo slikanico Velikan Vrhar.

V slikanici Velikan Vrhar spoznamo zgodbo o revni deklici Jerici, ki je sama skrbela za bolnega očeta. Njen trud je opazil tudi gorski mož Vrhar, ki se mu je deklica zasmilila in jo je želel vzeti k sebi. A čeprav jo je mamil tudi z zlatom in dragulji, ni želela zapustiti očeta. V jezi in žalosti je Vrhar odlomil veliko skalo in jo zalučal na zaklad, da so se dragi kamni raztresli po bregovih. To so videle dobre gozdne vile, ki so dragulje spremenile v zdravilne rožice, s katerimi je Jerica pozdravila očeta.

Tako si je v slogu klasičnih pravljic, kjer je dobrota vedno poplačana, Hermina Jelovčan zamislila pripoved, ki jo je povezala z domačimi kraji. Zamisel o pravljici se ji je namreč utrnila prav na sprehodu po Starem vrhu, kjer je speljana tudi Meteoritkova pot, na sredini katere je velika skala. In ta skala ji je bila tudi prvi navdih za zgodbo. Hermina Jelovčan tudi sicer zelo rada pripoveduje pravljice svojim trem nečakom. Njeno nečakinjo Lucijo Remškar je pravljica o velikanu tako navdušila, da jo je vpletla v svoje risbe, ki zdaj krasijo slikanico o velikanu Vrharju.

Mateja Rant