Praznovali deseto obletnico najdbe meteorita

23.12.2019

5. novembra je minilo deset let od dneva, ko sta Mirko Štibelj in strojnik Miha Buh zaključevala dnevno delo na izkopu za gozdno pot v gozdu nedaleč od Javorij. Lastnik zemljišča Mirko Štibelj je v brežini na novo izkopane poti opazil malo drugačno gmoto, ki jo je odnesel domov. Tako se je pred desetimi leti pričela znana zgodba o meteoritu v Javorjah.

Gre za izjemno redko najdbo, saj so v Sloveniji najdeni le štirje meteoriti. Poleg javorskega še meteoriti iz Avč, z Jesenic in Jezerskega.
Ta košček vesolja, ki je pred mnogimi leti priletel v naše lepe kraje pod Starim vrhom, si je seveda zaslužil, da so se ga spomnili na srečanju tistih, ki so bili zaslužni, da je meteorit Javorje, kot so ga poimenovali, dobil mesto v svetovnem registru meteoritov in ima svoj certifikat, v katerem so vpisani vsi njegovi uradni podatki (kraj najdbe, sestava, zgodovina, uvrstitev, klasifikacija in reference).
Povabilu se je odzval Andraž Sodja, predstavnik Društva za razvoj turizma Jesenice in član Društva Meteorita, ki je skrbnik in organizator vseh dogodkov na Jesenicah, ki so povezani z meteoritom. Pogrešali so predstavnike občine Gorenja vas - Poljane in Zavoda Poljanska dolina.
Kljub manjši skupinici pa je bilo druženje prijetno in poučno. Pavel Florjančič, priznani geolog in zgodovinar, je zbranim podal kar nekaj zanimivih podatkov. Veliko pa je o meteoritu Jesenice in tudi nekaj o zgodovini zgornje Gorenjske, povedal Andraž Sodja. Skupini so se pridružile tudi učiteljice Podružnične šole Javorje in skupaj z domačini pospremile goste po Meteoritkovi poti, ki so jo pred leti vzpostavili učenci. Pot so pričeli v nasprotni smeri in prvi postanek je bil na najvišji točki pri knjižnici na prostem, ki so jo uredili učenci.

Najdišče lepo urejeno
Pot so nadaljevali mimo Barbarčeve hiše, kjer je bil rojen duhovnik, pesnik, pisatelj, časnikar, misijonar in dobrotnik Luka Jeran, čigar dvestoletnico rojstva so praznovali lani, in nadaljevali do najdišča meteorita. To je lepo urejeno, označeno z informativno tablo in ploščo, na kateri sta vklesana datum najdbe in ime najditelja. Zraven je postavljena miza s stoli, ki jih večkrat uporabijo sprehajalci, saj je pot kar pogosto obiskana.
Na koncu je sledil še ogled javorskega meteorita na domu najditelja Mirka Štiblja in replike, ki jo je bilo mogoče tudi dvigniti, saj je težek enako kot pravi meteorit. Druženje se je zaključilo ob prijetnem pogovoru v Gostilni Blegoš.
V Sloveniji so štirje kraji, ki jih druži takšna 'vesoljska' najdba, in morda je bilo zasejano seme, kot se je izrazil Sodja, da se bodo uspeli povezati in vzpostaviti sodelovanje in druženje, ki lahko vsakemu kraju prinese kaj dobrega pri njegovi prepoznavnosti in gradnji edinstvene turistične podobe.

Hermina Jelovčan

Fotogalerija