Premagali Logično pošast

23.10.2020

Sestri Veronika in Marija Klemenčič iz Studorja sta letošnji državni prvakinji Logične pošasti. Gre za tekmovanje v organizaciji Zavoda za popularizacijo matematike Mathema, katerega glavni cilj je razvijanje logičnega razmišljanja.

Naziv državnih prvakinj je bil za obe, dijakinjo gimnazije Škofja Loka in študentko interdisciplinarnega študija na Fakulteti za elektrotehniko in Fakulteti za računalništvo in informatiko v Ljubljani, veliko presenečenje ter sta nanj izjemno ponosni.
Za 15-letno Veroniko je bilo letošnje tekmovanje osmo po vrsti: "Osvojila sem že nekaj zlatih priznanj. Letos se mi je prvič uspelo uvrstiti na prvo mesto!" Marija se je prvega tekmovanja udeležila v 9. razredu in z uvrstitvijo okrog 10. mesta prav tako osvojila zlato priznanje. Letos se je uvrstila v sam vrh. Izvedba tekmovanja je bila zaradi novega koronavirusa nekaj časa v zraku, nato so ga prestavili na mesec junij. Vse priprave so posledično potekale doma. V šoli ni bilo organiziranih posebnih priprav. Ob uvrstitvi na državno tekmovanje so mentorji posredovali stare tekmovalne pole s primeri nalog in z rešitvami. Če je kdo potreboval dodatno razlago ali drugo pomoč, so bili na voljo.

Matematika in logično razmišljanje
"Adrenalinsko je bilo ugibati: tekmovanje bo ali ne bo. Šolsko tekmovanje je bilo konec maja, ko je za dijake nižjih letnikov pouk potekal na daljavo. Vse se je toliko zamaknilo, da sta bila na koncu na isti dan državno tekmovanje iz logike in matura iz fizike. Moji možgani so bili že dodobra ogreti," smeje pripoveduje Marija. Rdeča nit tekmovanja, ki poteka pisno, je logika in logično razmišljanje. "Povezano je z matematiko, a so del tekmovanja tudi tipi nalog, ki jih pri pouku nismo reševali. Srednješolci smo imeli precej nalog z izjavno logiko in računanjem verjetnosti," pojasni Marija, Veronika pa poudari, da se je bilo treba za nekatere naloge pač naučiti določenih pravil. "Ko sem začela priprave na tekmovanje in reševanje starih pol, sem ugotovila, da so popolnoma drugi tipi nalog kot v osnovni šoli. Poleg izjavne logike je bilo veliko različnih nalog z računanjem verjetnosti, pri čemer razlikujejo različne tipe verjetnosti, tako da je npr. za isti lik v eni nalogi verjetnost tega, da je trikotnik ena polovica, v drugi pa le ena tretjina. Sprva je videti malo čudno, a gre za različna pravila. Potrebno je biti zbran in natančen," poudarja Marija in doda, da je zelo dober občutek osvojiti prvo mesto in s tem naziv državne prvakinje iz tekmovanja, ki sicer ni obvezno. Od vseh priznanj ima prav to največjo težo.

Uspešni na številnih področjih 
Zlatega priznanja je bila vesela tudi Veronika: "Veliko mi pomeni, saj je priznanje dokaz, da se s trudom in z malo sreče da vse doseči. V vsako tekmovanje je vloženega veliko truda, a mi zelo veliko pomeni priznanje Diamantni kenguru, ki je plod uspešnega dela vseh devetih osnovnošolskih let." Veronika se je v šolskem letu 2019/2020 razveselila še srebrnega iz zgodovine in slovenščine in zlatega priznanja iz razvedrilne matematike ter priznanja diamantni kenguru. Marija pa je v svojo zbirko priznanj dodala še zlato iz razvedrilne matematike, sladkorne bolezni in statistike ter srebrni iz slovenščine in računalništva. Poleg šole in tekmovanj sestri Klemenčič znata poskrbeti, da jima ni dolgčas: ukvarjata se z glasbo, bereta in sodelujeta pri različnih predstavah.

Lidija Razložnik