Pričakovali eno, dobili pa tri!

26.3.2020

Za lepo presenečenje je na dan sv. Valentina na Kobackovi kmetiji na Muravah poskrbela krava Roža.

Gospodarja Janija Bogataja, ki z družino ob pomoči staršev Janeza in Anice še vedno kmetuje in se ukvarja predvsem s pridelavo mleka, v hlevu pa ima okoli 16 glav živine, so po prihodu iz službe pričakale namesto ene kar tri zdrave teličke!
Doma sta bila starša Janez in Anka. Porod prve teličke so napovedale nogice. Janez in Anka sta jo brez težav potegnila na svet, a je Janez takoj rekel, da bo še eden, saj je bila prva precej majhna. Čez dobre pol ure je krava Roža res povrgla še drugo teličko. Anka in Janez sta opravila vse potrebno in obe telički dala v ograjen prostor, kravi pa nastlala sveže stelje in odšla po drugih opravkih. Ko sta se čez nekaj časa vrnila, sta ob kravi našla še tretjo teličko, ki je na svet prišla sama brez pomoči. Tako se je čreda v Kobackovem hlevu povečala za tri lepe, zdrave in razigrane teličke.
Dogodek, ki vsekakor prinese na kmetijo dobro voljo in veselje. Porod trojčkov pri govedu je zelo redek pojav, še redkeje pa se zgodi, da so trojčki živi, brez hib in zdravi tako, kot so Kobackovi, kar je potrdil tudi veterinar Marko Debeljak.
Teličke smo si tudi ogledali v lepo urejenem hlevu, kjer so veselo skakale v svoji ogradi, v tem času pa si že našle svoj novi dom v Martenkovem hlevu v Podobenu.
Kmetijam in kmetom po hribovskih kmetijah želimo čim več takšnih lepih dogodkov, ko se poplačata trud in delo, vloženo v naše lepe, a strme bregove.

Hermina Jelovčan