Prvi po odzivnosti v program Svit

18.5.2023

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je tudi letos, osmo leto zapored, objavil posodobljene podatke o zdravju prebivalcev v slovenskih občinah.

V osrednji vsebini letošnjih kratkih publikacij za občine so se osredotočili tudi na zdravstveno pismenost prebivalcev Slovenije. Kot so poudarili v NIJZ, je zdravstvena pismenost ključni dejavnik ter posrednik in spodbujevalec zdravja. »Je temelj za opolnomočenje in aktivno participacijo posameznikov pri skrbi za lastno zdravje in za uspešno koriščenje možnosti zdravstvenega sistema.«

V prikazu Zdravje v občini 2023 so pripravili pregled ključnih kazalnikov zdravja v občini, ki omogoča tudi primerjavo s slovenskim in regionalnim povprečjem. Kot izhaja iz podatkov za Občino Gorenja vas - Poljane, je bolniška odsotnost delovno aktivnih prebivalcev njihove občine v povprečju trajala 18,2 koledarskega dneva na leto, v Sloveniji pa 19,4 dneva. Prav tako je bil nižji od slovenskega povprečja delež oseb, ki prejemajo zdravila zaradi povišanega krvnega tlaka, enako velja za sladkorno bolezen. Stopnja bolnišničnih obravnav zaradi srčne kapi je bila 1,4 na 1000 prebivalcev, starih od 35 do 74 let, v Sloveniji pa 2,0. V pozitivnem smislu v občini Gorenja vas - Poljane v primerjavi s slovenskim povprečjem odstopajo tudi pri odzivnosti v različne presejalne programe. Odzivnost v program Svit, presejanju za raka debelega črevesa in danke, je bila 76,6 odstotka, kar je najvišja vrednost za Slovenijo, so poudarili v NIJZ.

Mateja Rant