Radi naredijo dober "žur" z dobro glasbo

4.2.2021

... tudi za tiste, ki so "stari že malo čez sedemnajst", pravijo člani DeVito banda, ki je na (lokalni) glasbeni sceni prisoten nekaj manj kot pet let, a z dolgoletnimi glasbenimi izkušnjami. O skupini, njenem delovanju in načrtih za prihodnost smo se pogovarjali s pevcem in kitaristom Vitom Debelakom.

Kakšni so začetki DeVito banda in kdo ga sestavlja?
DeVito band smo ustanovili aprila 2016. Člani smo Matjaž Kacin, ki je naša bobnarska ritem mašina in skrbi za točno udeležbo na vajah, Jure Pustavrh, basist in "tehnični direktor", kitarist Marko Pleško, ki piše pesmi, se poti ob solažah in prevajanju poljanščine, ter moja malenkost za mikrofonom in na kitari. Če res ne gre drugače, se lotim tudi pisanja glasbe in besedil, priprave pesmi in organizacije. Da se pokažemo v kar najlepši luči in zraven še dobro zvenimo, poskrbi Jože Bevk - Befi. Ne smemo pa pozabiti naših deklet, ki nas podpirajo in spodbujajo.

Skupina nosi vaše ime. Je to naključje ali je bilo izbrano s kakšnim posebnim namenom?
Imena si nikakor nisem izmislil in tudi skupine nisem ustanovil sam. Prijatelji so mi, vedoč za mojo strast do glasbe, na zabavi ob mojem okroglem jubileju pripravili presenečenje. Stene koče, kjer se je odvijala zabava, so polepili s plakati DeVito banda, fantje, ki so še danes člani, so začeli igrati na svoje instrumente, preostali povabljeni pa ploskati. V roke so mi potisnili mikrofon in me vzpodbujali, naj zapojem. In sem zapel. Razvila se je prava zabava in zjutraj smo si bili vsi štirje "muzikantje" enotni, da ustanovimo ansambel in začnemo z vajami. Ime, ki so si ga izmislili moje prijateljice in prijatelji, pa je ostalo ...

Ste se s člani poznali že prej?
Vsi smo se poznali že prej, saj smo doma iz Gorenje vasi in prijateljujemo že vrsto let.

Kakšna je vaša glasbena "kilometrina"?
Jure je igral pri ansamblu Simboli, Amadeus, Rudija Tominca, Štriu Jemc in Strmini, Marko v loških bendih Albatros in Sexapeal, Matjaž pa pri Amadeusih in speed metal skupini Sarcasm. Sam pred tem nisem bil član nobene skupine. Me pa glasba zanima in spremlja že vse življenje – jo poslušam in v zadnjem času tudi pišem. Kar se tiče igranja na kitaro, sem samouk. (smeh)

Ste se zapisali le roku ali zaigrate tudi kakšen drug žanr?
Največ igramo rok, od klasičnega do tršega. Vmes je prostor tudi za kakšen blues, popevko, kantavtorsko in pop skladbo. Z veseljem pa zaigramo in zapojemo tudi katero izmed naših avtorskih skladb, za katere upamo, da jih bo v prihodnje vedno več.

Od kod pride navdih zanje?
Navdih črpamo iz življenja in sveta, ki nas obkroža, saj je lahko že vsak nov dan nova pesem. Vse naše pesmi so v slovenskem jeziku.

Kje in kako pogosto vadite?
V dobrih predkoronskih časih smo enkrat tedensko vadili pri nas doma. Pred nastopi smo izvedli še kakšen dodaten "trening". V času "nove realnosti", karkoli že to pomeni, pa skupnih vaj ne moremo imeti, zato zdaj vadi vsak sam, v svojem glasbenem balončku.

Kje vse ste do sedaj nastopili?
Koncertirali smo v Loškem pubu, Rižani in po odrih naše občine ter v Škofji Loki in okolici.

Se v čem razlikujete oziroma ste si podobni z ostalimi slovenskimi skupinami?
Že pri izboru pesmi želimo, da ima ta dušo, da poslušalca nagovori, v njem vzbudi občutke, ga premakne, razveseli do te mere, da zapoje in zapleše. Ne pristajamo na instant pesmi z banalnimi besedili, kar je z nekaterimi res svetlimi izjemami že nekakšen trend v slovenski popularni glasbi. Radi naredimo dober žur z dobro glasbo, tudi za tiste, ki so "stari že malo čez sedemnajst". (smeh) Če se malce pošalim, se za poljanske glasbene razmere od večine razlikujemo po tem, da v ansamblu nimamo harmonikaša.

Kako trenutna zdravstvena situacija vpliva na vas? Je bilo v preteklem letu odpovedanih veliko nastopov?
Poleti, ko je zbiranje v omejenem številu še bilo dovoljeno, smo igrali na rojstnodnevnih zabavah. Dogovorjene nastope pa nam je epidemija prestavila za nedoločen čas. Čas "lockdowna" smo namenili pisanju novih pesmi, ki jih bomo zaigrali, ko bo epidemija mimo.

Se v prihodnosti morda obeta izdaja zgoščenke?
Vsekakor imamo v načrtu, da nekaj svojih pesmi v studiu posnamemo že v tem letu. Najprej pa si želimo, da bi vsi sneli maske, se družili in skupaj muzicirali, naredili kakšen dober koncert in na njem pozdravili čim več naših sokrajanov, ki berejo te vrstice.

Lidija Razložnik