Regijsko tekmovanje otroških in mladinskih zborov

22.6.2023

Regijsko tekmovanje za gorenjske zbore je po štirih letih pod okriljem škofjeloške izpostave Javnega sklada za kulturne dejavnosti spet potekalo na OŠ Ivana Tavčarja, udeležilo pa se ga je enajst zborov, od tega devet gorenjskih in dva štajerska.

»Na OŠ Ivana Tavčarja Gorenja vas imajo odlične prostorske pogoje za izvedbo takega tekmovanja – od dobrega akustičnega večnamenskega prostora za koncert do primernih spremljevalnih prostorov za garderobo, saj je bilo na tekmovanju prisotnih 370 nastopajočih,« je izbiro kraja tekmovanja, ki že desetletja predstavlja najprimernejši oziroma edini ambient za tovrstne prireditve v Poljanski dolini, utemeljil vodja škofjeloške izpostave JSKD Aldo Komar. »Pri tem moramo omeniti tudi veliko gostoljubje in naklonjenost vodstva šole, ki je nudila pomoč pri organizaciji, kar je omogočilo optimalno izvedbo zahtevnega projekta in za to se jim iskreno zahvaljujemo.« 

Zbori so se s predpisanim programom predstavili na dveh popoldanskih koncertih. Na prvem so nastopili otroški pevski zbori osnovnih šol Dramlje, Gorenja vas in Rodica ter trije mladinski sestavi z osnovnih šol Preddvor in Dramlje ter Mladinski pevski zbor Cantare. Na drugem koncertu so se predstavili: mladinska pevska zbora OŠ Ivana Tavčarja Gorenja vas ter OŠ Naklo, fantovski in dekliški pevski zbor Gimnazije Kranj ter Mešani mladinski pevski zbor Gimnazije Škofja Loka.

Tudi v strokovnem smislu je bila prireditev na zelo visoki ravni, o čemer pričajo nagrade in priznanja, ki jih je podelila strokovna žirija: predsednica Manja Gošnik Vovk ter člana Katja Gruber in Tomaž Pirnat.

»Zlato priznanje z odliko sta prejela mladinska zbora iz Dramelj in dekliški pevski zbor z Gimnazije Kranj, zlato priznanje pa mešani pevski zbor Gimnazije Škofja Loka in otroški pevski zbor iz Dramelj,« je najuspešnejše naštel Komar. Drugi so prejeli srebrna, bronasta in posebna priznanja, med njimi srebrno priznanje tako mladinski kot otroški pevski zbor gorenjevaške šole, ki delujeta pod vodstvom Neže Erznožnik. Zbora sta bila edina osnovnošolska zbora na Škofjeloškem, ki se jima je uspelo uvrstiti na regijski nivo.

Da so na tekmovanju sodelovali kar trije srednješolski zbori, je v slovenskem merilu velika redkost, je še poudaril Komar in dodal: »Omenjeni zbori so neprecenljivi predvsem za pevski prehod od šolskih k odraslim pevskim zasedbam. Na tekmovanju se je pokazalo, da imamo zelo dobre šolske pevske zbore, še bolj pa po kakovosti izstopajo naši gimnazijski pevski zbori. To pomeni, da imamo dobro kadrovsko osnovo za delovanje odraslih pevskih zborov v prihodnosti.«

Damjana Paternelj

Fotogalerija