Sanirajo škodo po poplavah

20.6.2024

V Vrtcu Zala v Gorenji vasi so aprila končali rušitvena dela, ki jih je občina izvedla skupaj s prostovoljci, starši vrtčevskih otrok, potem pa se je začela obnova v lanskih poplavah poškodovanih prostorov.

Vremenska ujma, ki je občino prizadela avgusta lani, je precej škode naredila tudi v Vrtcu Zala. Voda je po besedah Bernarda Strela z občine zalila celotno pritlično etažo vrtca, poleg pohištva in stavbnega pohištva pa je prepojila tudi sestavljene tlake vključno z izolacijsko volno. Pod vodo so bile štiri igralnice in garderobe vrtca ter dve učilnici, pa tudi športna dvorana ob šoli. »V zgornji etaži pa je voda prek terase zalila še tri učilnice in hodnik.« Obnova bo po besedah Bernarda Strela vredna okrog 450 tisoč evrov.

Takoj po končanih rušitvenih delih so se lotili priprave dokumentacije za nove strojne inštalacije, saj bodo po novem za ogrevanje namesto radiatorjev uredili talno ogrevanje, obenem pa bodo poskrbeli za prezračevanje ter uredili električno in drugo napeljavo, je pojasnil Strel. Celotna sanacija tako obsega menjavo tlakov ter obnovo štirih igralnic, razdelilne kuhinje s pomivalnico, obeh garderob, dveh shramb, pralnice in spremljajočih prostorov za shranjevanje didaktičnega materiala, igral in igrač. »Ta čas se pripravlja vse potrebno za polaganje keramike, naročena je že tudi notranja oprema,« je razložil Strel. Dela naj bi končali do 1. septembra. Nadomestne prostore za vrtčevske otroke so v času sanacije zagotovili deloma v šoli, zaradi česar se je oddelek šole selil v bližnje župnišče, deloma pa še v prostorih Vrtca Agata Poljane, kjer opravljajo tudi del servisnih storitev.

Mateja Rant