Skupina Zarja

26.3.2020

Prijetna druženje ob kavi in čaju

Skupina Zarja je ena izmed štirih skupin za starejše, ki delujejo v okviru Krajevne organizacije Rdečega križa (KORK) Gorenja vas v naši občini. Člani skupine pod vodstvom Brede Bogataj se srečujejo vsak torek dopoldne v nekdanjih prostorih knjižnice v Blatih.

Začetki skupine segajo v leto 2004, ko so poverjenice KORK po območjih občine vabile starejše v skupino. Kot se spominja voditeljica Breda Bogataj, sta bili z Mileno Pisk takrat prijetno presenečeni nad odzivom. »Preden sva se z Mileno odločili, da se udeleživa izobraževanja za vodenje skupin starejših, nisva niti pomislili, da bi takšna skupina bila potrebna v naših krajih.« Septembra 2004 se je skupina prvič zbrala, takrat še v pritličju ZD Gorenja vas. Na predlog pokojne Albine Selak si je skupina nadela ime Zarja, Stanka Kisovec pa je izdelala tri lične prtičke z napisom »Zarja 2004«, ki jih pogrnejo na mizo, ob kateri se srečujejo. Vse do leta 2008 sta skupino vodili skupaj z Mileno Pisk, po njeni smrti pa skupino samostojno vodi Bogatajeva.

Zanimiva in koristna srečanja
Srečanja so zanimiva in nikoli enaka, potekajo pa ob pogovoru, kavi in čaju. Teme, ki jih na srečanjih obdelajo, so različne in aktualne. Radi obujajo spomine na otroštvo, mladost in običaje. Izmenjujejo si izkušnje in nasvete o vrtnarjenju, zdravilnih zeliščih, pripravi domačih zdravil, ozimnice … Telovadijo in si urijo spomin. Na vsakem srečanju iščejo skriti predmet, včasih je potrebno več, drugič manj vprašanj, da ga najdejo. Prebirajo različne časopise, revije in tudi poezijo. Spregovorijo tudi o temah, ki so v starosti še kako aktualne: različne bolezni, osamljenost, odhod v dom starostnikov, smrt. Kot je izpostavila Bogatajeva, je najbolj boleč del njihovih sicer veselih druženj slovo od članov.

V oddaji Spet doma
Skupina trenutno šteje 10 članov – pred leti se je ženskam pridružil tudi moški član – skupaj z voditeljico. Poveselijo se ob rojstnih dneh članov in praznikih, medse povabijo tudi različne goste ter skupaj ustvarjajo, z veseljem se odpravijo na krajše izlete. Tako je skupina obiskala že veliko bližnjih turističnih kmetij, si ogledala okoliške cerkve, Ljubljanski grad, Prešernovo rojstno hišo, svetovno razstavo jaslic. Vsako leto obiščejo tudi Brezje. Posebno doživetje je bilo, ko so se pred leti odpravili na Kurešček, potem pa so si v živo ogledali oddajo Spet doma. Skupina se redno udeležuje celodnevnih srečanj skupin na Sv. Andreju.

Radi se družijo
Skupino obiskujejo starostniki iz Gorenje vasi in Podgore. Zadnje srečanje v februarju je bilo posebno in sladko, saj so praznovali rojstni dan Marije Jožefe Škrlep. S 95 leti je najstarejša članica skupine, ki živi pri sinu Dušanu na Trati v Gorenji vasi. Kot je povedala, zelo rada in veliko bere ter plete copatke. »Ko sem praznovala 90 let, sem se s tovornjakom odpravila na obisk k hčeri, ki živi v Nemčiji,« smeje pojasni Marija Jožefa, ki si v prihodnje želi le zdravja. Tako kot ostali člani se vsak teden veseli srečanja in druženja. Člani skupine Zarja so hvaležni Bogatajevi za vso prijaznost, prizadevnost in čas, ki jim ga nameni.

Lidija Razložnik