Spremembe glede soglasij občinskega sveta

20.4.2023

Občinski svetniki Občine Gorenja vas - Poljane so med drugim sprejeli spremembe odloka o ustanovitvi javnega zavoda Zavod za turizem in kulturo Poljanska dolina.

Glavna sprememba se nanaša na imenovanje in razrešitev direktorja zavoda – svet zavoda mora za imenovanje novega direktorja še vedno pridobiti soglasje ustanovitelja, to je občinskega sveta, za samo razrešitev direktorja pa po novem to ne bo več potrebno. 

Po besedah direktorice občinske uprave Elizabete Rakovec pridobivanje soglasij tako za razrešitev kot tudi za imenovanje direktorja lahko povzroči tveganje, da svet zavoda ne bi mogel pravočasno urediti vsakokratnih menjav poslovodstva. Soglasje občinskega sveta v primeru razrešitve direktorja tako ne bo več potrebno. Da bi razširili možnost kandidiranja za direktorja zavoda, so v novem odloku predvideli še zmanjšanje potrebne delovne dobe iste stopnje zahtevnosti iz sedanjih pet na dve leti. Obenem ukinjajo pristojnost sveta zavoda za odločitev o pristopu novih ustanoviteljev, kar ostaja v pristojnosti občinskega sveta, ter pristojnost podajanja soglasij za najemne pogodbe za najeme objektov v upravljanju. Prav tako se ukinja pristojnost soglasja glede kadrovskih načrtov, kar se ureja z vsakokratnim poslovnim načrtom zavoda, je razložila Elizabeta Rakovec.

Mateja Rant