Stephen King: Knjige so edinstvena prenosljiva čarobnost

18.5.2023

Potekala je zadnja prireditev za otroke v tem šolskem letu. Likovna ustvarjalka Nuša Jurjevič je ob odprtju svoje razstave izvedla tudi pravljično ustvarjalno zmajsko delavnico.

Najprej so otroci prisluhnili pravljici in se popolnoma prestavili v svet zmajev, nato pa so še narisali vsak svojega zmaja. Nastali so res prekrasni izdelki izpod otroških rok in s pomočjo njihove domišljije. Razstavo si lahko ogledate vse do sredine junija.

Zaključek za otroke pa smo tokrat organizirali že malo prej. Izvedli smo kar dve predstavi za otroke. Prvo, Bobek in barčica, smo omenili že v prejšnji številki, drugo, Bremenski godci v izvedbi Društva Glasba – Drama, pa ste si lahko ogledali sredi aprila. Z veliko mero glasbe obarvano predstavo so odlično odigrali mladi igralci (kar nekaj jih prihaja iz domače občine) pod vodstvom Nadje Strajnar Zadnik. Želimo jim veliko uspeha pri nadaljnjem ustvarjanju. Zamenjala se je tudi razstava na otroškem oddelku. Na ogled so dela otrok iz vrtca Zala Gorenja vas, skupine Mucki, pod vodstvom vzgojiteljic Renate Kisovec in Tanje Štibelj.
Vse do konca meseca avgusta v naših enotah teče Tavčarjeva bralna značka. Z začetkom meseca maja pa smo za vas pripravili nov priporočilni literarni izbor gradiva. Tokrat smo poudarili nagrajence in nominirance za nagrado kresnik vse od leta 1991 dalje. Gre za literarno nagrado za najboljši slovenski roman preteklega leta. Nagrado podeljuje časnik Delo že vse od leta 1991. Podelitev poteka vsako leto ob kresni noči, 23. junija, na Rožniku. Pred vrati je mesec junij in s tem je vse bližje tudi počitniški čas. Vabimo vas, da je knjiga vaša spremljevalka na dopustu. Za ta namen imamo za sezonske bralce že nekaj let v ponudbi trimesečno članarino, ki znaša zgolj pet evrov. Ne iščite prijatelja ali sorodnika, ki bi vam posodil svojo člansko izkaznico. Postanite naš član in bodite ponosni na to. Knjige so sanje, ki jih držimo v rokah, in branje je za duha to, kar je telovadba za telo. Kljub temu da danes na internetu dobimo skorajda vse, je še vedno poseben užitek vzeti knjigo v roke in se v mislih preseliti v drug svet. Ne prikrajšajte se za ta užitek.

Knjižnična izposoja in ogled filmov na spletu
Že dolgo niste pogledali dobrega slovenskega filma? Člani knjižnice si sedaj lahko slovenske filme izposodite in ogledate na spletu. V Bazi slovenskih filmov je na voljo bogat nabor filmskih klasik, animiranih filmov za mlade in malo manj mlade, dokumentiranih in kratkih filmov za filmske navdušence, pa tudi avdiovizualna dela za ljubitelje alternativne in eksperimentalne produkcije. Več podatkov najdete na spletni strani ali v knjižnici.

V mesecu maju že tradicionalno poteka festival Dan prijateljstva na Visokem. Tudi knjižnica bo sodelovala. Na standardnem mestu, ob kipu Ivana Tavčarja, se bomo ponovno srečevali. Za vas pripravljamo uganke, križanke, bralni kotiček in ustvarjalno delavnico. Ustavite se tudi pri nas.

Za vse, ki sodelujete v projektu Družinsko branje, pa malo opomnika. Tudi med počitnicami je priložnost, da preberete potrebno kvoto knjig in si prislužite lepo nagrado. Akcija se zaključuje konec meseca septembra. Povabljeni tudi vsi, ki se projektu še niste priključili. Časa je še dovolj.

Lepo vreme, vrt, dolgi dnevi, sprehodi ... in naenkrat ni več časa za knjigo. Res? Le najdite čas za duhovno hrano. V naših enotah v Gorenji vasi, Poljanah in na Sovodnju vam bomo z veseljem svetovali in pomagali izbrati dobro knjigo. Obiščite nas.

Za konec še seznam nekaterih novitet z naših knjižnic polic:
ČURIN, J. A: Sam bog naj jo bere
EMEZI, A.: Kako je umrl Vivek Oji
EVARISTO, B.: Manifest: nikdar odnehati
FELDMAN, B. L.: Kako nastanejo čustva
FRASIER, A.: Poišči me
GORENJAK, T. G.: Najti ljubezen
MATE, G.: Raztreseni um: izvor in zdravljenje motnje pozornosti
SAPKOWSKI, A.: Veščec. Vilinska kri
SARR, M. M.: Najskrivnejši spomin človeštva
TAMARO, S.: Velika ljubezenska zgodba
VIDEMŠEK, B.: Vojni roman

Bernarda Buh, knjižničarka