Sto let Sokolskega doma v Gorenji vasi

18.5.2023

Dvajsetega maja bo minilo sto let, odkar so v Gorenji vasi na binkoštno nedeljo slovesno predali namenu novozgrajeni Sokolski dom.

Graditi so ga začeli že leta 1921, v stavbi pa naj bi imelo poleg drugih naprednih društev svoje prostore tudi tedanje sokolsko društvo, katerega naloga naj bi bila gojiti in razvijati sokolsko idejo ter ljubezen do naroda in domovine. Načrt za dom je preskrbela sokolska župa, graditelj pa je bil žirovski podjetnik Anton Kopač.

Po dveh letih gradnje so dom slovesno predali namenu na binkoštno nedeljo, 20. maja 1923. Dom je kot eminentna zgradba za tisti čas pomenil začetek bogate telovadne in kulturne dejavnosti v tem delu Poljanske doline. Pomemben pobudnik in podpornik slovenskega sokolstva je bil tudi dr. Ivan Tavčar. Njegova žena Franja in sinova so bili častni gostje ob odprtju doma. Poimenovali so ga Sokolski dom dr. Ivana Tavčarja. Med 2. svetovno vojno so bili v domu nastanjeni italijanski in nemški vojaki ter slovenski domobranci. Po končani vojni so poškodovani Sokolski dom obnovili, povečali in za nekaj let preuredili v zadružni dom. Leta 1951 je bilo Društvo Sokol preimenovano v Telesnovzgojno društvo Partizan Gorenja vas, dom pa je prešel v njihovo upravljanje. Od leta 1994 imajo v domu svoje prostore Občina Gorenja vas - Poljane, Krajevna skupnost Gorenja vas in Krajevni urad Gorenja vas. Od leta 2001 je lastnica doma občina.

V letih 2014 in 2015 je bila zgradba obnovljena in posodobljena, v njej pa delujeta še Knjižnica Ivana Tavčarja Gorenja vas in dislocirana enota Glasbene šole Škofja Loka. Stavba je ime Sokolski dom ponovno dobila leta 2021in služi prebivalcem in obiskovalcem Poljanske doline, saj omogoča pestro kulturno in družabno dogajanje, s katerim se nadaljuje žlahtna tradicija nekdanjega poljanskega Sokola.

Damjana Peternelj