Tavčarjeve obletnice v Poljanah

23.6.2021

Obletnice so priložnost za obuditev spomina na človeka in njegove dosežke, na dogodke, ki smo jih sami (ali celo širša skupnost!) zaznali kot vredne; obletnice so priložnost za novo ovrednotenje obstoječe izkušnje in ne nazadnje tudi za iskanje navdiha za prihodnje ravnanje ali ustvarjanje.

Lahko rečemo, da Tavčarjeve obletnice, bodisi rojstva, smrti ali objave nekaterih ključnih del, niso bile prezrte v Poljanah, ne glede na to, ali so za to poskrbeli tovariši iz Ljubljane, Kranja in Škofje Loke ali domači kulturni delavci. Po drugi svetovni vojni le za leto 1961 ni podatka, da bi ob njegovi okrogli obletnici rojstva izvedli vsaj kakšno njegovo delo, če že posebne proslave ni bilo. Večkrat so bile obeležene tudi obletnice smrti, nedolgo tega smo zaznamovali stoto obletnico začetka izhajanja njegove Visoške kronike. V nadaljevanju bomo pozornost namenili nekaterim obletnicam, ki so po pomenu in obsegu še posebej izstopale.

V sklopu (državnega/okrajnega) praznovanja stote obletnice Tavčarjevega rojstva, je dne 26. avgusta 1951 v Poljanah potekalo več dogodkov: proslava se je začela na pisateljevem domu, nadaljevala na Visokem in končala v Poljanah z uprizoritvijo Cvetja v jeseni. Proslave so se udeležile takrat pomembne osebe slovenskega političnega in kulturnega življenja, med njimi Josip Vidmar (pokrovitelj proslave), Boris Ziherl, Igor Tavčar, Anton Kržišnik. Slavnostni govornik pred Kosmovo domačijo je bil France Bevk, na Visokem pa Boris Ziherl. Igro Cvetje v jeseni si je v dveh dneh ogledalo na prostem okrog 2400 oseb. 

Leta 1963 so poljanski gledališki ustvarjalci s Cvetjem v jeseni sodelovali pri izvedbi prvega Loškega poletnega festivala, ki je bil zasnovan okrog Tavčarja in njegovih del. Podobno so čez deset let z uprizoritvijo Torkarjevega Ravbarskega cesarja, napisanega na podlagi Tavčarjevih pripovedk, navdušili ob praznovanju tisočletnice Škofje Loke in petdesete obletnice Tavčarjeve smrti.

Nov mejnik glede Tavčarjevih obletnic je bil postavljen leta 1981, ko je novi upravni odbor KUD dr. Ivan Tavčar Poljane v sodelovanju s Turističnim društvom oblikoval bogat program Tavčarjevih dni, ki je obsegal: nastop Anice Berčič z monodramo Šarovčeva sliva, literarni večer na podlagi odlomkov Tavčarjevih del ter gostovanje Šentjakobskega gledališča s predstavo Hudič in angel, Torkarjevo dramatizacijo nekaterih prizorov iz Visoške kronike. Ob tej priložnosti je izšla posebna številka lokalnega glasila Vaščan, posvečena Ivanu Tavčarju. Leto 1991 je prineslo enega izmed vrhuncev poljanskega gledališča, uprizoritev Cvetja v jeseni v režiji Mirana Hercoga. Številne uprizoritve v Poljanah in na gostovanjih po Sloveniji so predstavo naredile za simbol Poljanske doline in kulturnemu društvu prinesle nekaj priznanj. Čez deset let je bil oblikovan zelo bogat program prireditev ob 150. obletnici, ki je obsegal likovne delavnice, pohode, športne prireditve, fotografsko razstavo, dramske prizore; sodelovala so različna društva z območja občine in OŠ Poljane, dogodki so bili v večji meri posredno povezani s samim Tavčarjem in njegovim delom.

Vsebinsko bolj povezan s Tavčarjem je Tavčarjev kulturni teden iz leta 2011: začel se je z zanimivo okroglo mizo o Tavčarju, na kateri so različne vidike njegovega življenja in dela obravnavali Igor Grdina, Matjaž Kmecl, Lojze Ude, Viktor Žakelj in Miha Naglič. Program se je v naslednjih dneh nadaljeval z uprizoritvami treh gledaliških iger, fotografsko razstavo in spremljevalnimi dogodki na OŠ Poljane. Vrhunec vseh dosedanjih proslav je zagotovo Tavčarjeva poljanska retrospektiva iz leta 2013 v organizaciji Andreja Šubica, na kateri so predstavljena vsa do takrat v Poljanah uprizorjena Tavčarjeva dela: Šarucova sliva, Holekova Nežika, Cvetje v jeseni in Ravbarski cesar. 

Skozi čas nekatere osebe izginevajo iz spomina skupnosti, dogodki dobivajo drugačno pomembnost. Tudi doživljanje lika in stvaritev Ivana Tavčarja se z leti spreminja, vendar pisatelj še naprej ostaja izziv tako tistim, ki ga občudujejo, kakor tistim, ki so do njega kritični. Zato si v KD dr. Ivan Tavčar Poljane prizadevamo, da bi tudi letošnje Tavčarjevo leto vsem nam prineslo nove, zanimive vsebine.

Goran Šušnjar