Tavčarju se je poklonil tudi Ivan Sivec

18.5.2023

V začetku maja je v Dvorcu Visoko v okviru Tavčarjevega leta potekala predstavitev slikanice Ivana Sivca z naslovom Zlatobrad, Tavčarjev skrivnosti škrat.

Gospodarsko poslopje visoškega posestva so obiskali predšolski otroci in učenci prvih razredov OŠ Poljane in OŠ Ivana Tavčarja Gorenja vas. Na začetku je radovedne obraze pozdravil župan Občine Gorenja vas - Poljane Milan Čadež ter jim na hudomušen način povedal nekaj zanimivosti o Ivanu Tavčarju in predstavil avtorja slikanice.

Ivan Sivec je v nadaljevanju predstavil slikanico in škrata Zlatobrada, kako je ta spremljal Tavčarja skozi leta njegovega ustvarjanja in kako je ugotovil, da so pravo zlato pravzaprav delovni, pošteni, prijazni in dobrovoljni ljudje Poljanske doline, ne pa zgolj štirje zlati stebri, na katerih sloni poljanski očak Blegoš. Po koncu predstavitve sta župan Milan Čadež in Ivan Sivec vsakemu otroku podarila en izvod slikanice, darilo Občine Gorenja vas - Poljane, sledilo pa je še skupinsko fotografiranje pred Tavčarjevim spomenikom.

Ker so otroci med predstavitvijo pridno poslušali in sodelovali, so si zaslužili tudi kepico sladoleda v Kavarni Visoko.

Miha Pustavrh