TD Slajka Hotavlje

26.3.2020

Izid zbornika ob 50-letnici društva

V letošnjem letu TD Slajka Hotavlje obeležuje 50-letnico delovanja. Ob tej priložnosti bodo v aprilu izdali zbornik*, v katerem so zbrali številne zgodbe in skoraj pozabljena zgodovinska dejstva o društvu.

Ne gre zgolj za kronološki popis dogodkov društva zadnjih 50 let, temveč za predstavitev pomembnih dejavnosti in dogodkov, ki jih je društvo organiziralo v času delovanja. Popisani so dogodki, ki so se na Hotavljah zgodili spontano in so jih organizirali zanosa polni domačini ali pa so vsebinsko pripomogli k razvoju turistične dejavnosti na širšem območju Hotavelj. Večino zbranih zapisov bo objavljenih prvič. Avtorjem prispevkov so bili v pomoč številni časopisni članki, nekatera leta delovanja društva so ažurno popisana in arhivirana v društvenem arhivu na Slajki. Mnogi članki zaradi pomanjkanja zapisov temeljijo le na pričevanjih sovaščanov in bivših članov društva. V zborniku ne manjka leposlovni del, anekdot in hudomušnih dogodkov, na katere so se med pisanjem zbornika spomnili sodelujoči sovaščani. V društvu so prepričani, da se bodo prav zaradi zbornika zapisi o dogodkih, številne fotografije in drugi pisni viri ohranili ter postali dragocen zaklad društva.

Pri nastanku zbornika so sodelovali vodja projekta Alenka Pivk, glavna urednica Damjana Peternelj, Bojanka Avguštin, Jurij Kumer, Minka M. Likar in Silvo Pivk. Zbornik, ki ga je lektorirala Polona Peternelj, je oblikovala Jerneja Potočnik Koritnik. TD Slajka Hotavlje bo poleg izdaje zbornika v juniju pripravil še slavnostni dogodek v Sokolskem domu v Gorenji vasi.

Urška Č. Kržišnik, TD Slajka Hotavlje

* Zaradi trenutne situacij in dejstva, da ni znano, kdaj se bodo omejitveni ukrepi sprostili do te mere, da bo mogoča izvedba takšne prireditve, se TD Slajka Hotavlje nagiba k izdaji zbornika na jesenski čas. Natančnejši datum izdaje in s tem povezanega jubilejnega praznovanja bodo sporočili naknadno.

Fotogalerija