Uspešni na likovnih natečajih

22.6.2023

Če bi želeli predstaviti vse, kar se maja in junija dogaja na OŠ Poljane in zunaj nje, bi temu lahko bila namenjena cela številka Podblegaških novic. Živahni hodniki, vrvenje okrog šole, polno šolsko igrišče, čakanje na avtobuse, ki otroke odpeljejo na dneve dejavnosti … Kopica športnih, kulturnih in tehniških dni popestri šolske dni, vedno pa je prijetneje, če vsem dejavnostim na prostem služi tudi vreme.

Sicer pa smo se veliko posvečali prijateljstvu in kulturi nenasilja, v naši šoli je gostoval TOM telefon, s prireditvijo smo zaključili bralno značko, učenci, ki se učijo nemščino, so popotovali po avstrijski Koroški, ob Tavčarjevem letu in tednu umetnosti smo priredili literarno-filmsko popoldne s filmom Cvetje v jeseni … V začetku junija so nas spet razveselile naše košarkarice, ki so na finalnem turnirju v ulični košarki 3 na 3 osvojile tretje mesto v državi.

Predvsem proti koncu šolskega leta v šolo prihajajo sporočila o uvrstitvah, rezultatih in nagradah raznih natečajev. V ospredju so likovni natečaji, na katerih naši učenci pod vodstvom mentorice veliko in radi sodelujejo in dosegajo odlične uspehe. 

Osnovna šola Koroška Bela Jesenice je 11. maja organizirala 16. Torkarjevo likovno kolonijo Barvitost pomladi. To je eden od Unescovih nacionalnih projektov na temo kulturne dediščine domačega kraja. Učenci so si ogledali okolico šole gostiteljice. Zaradi deževnega vremena so najprej fotografirali zanimive motive, nato pa v šolskih prostorih slikali v različnih slikarskih tehnikah. Sodelovalo je 15 šol s po štirimi učenci, med njimi tudi štiri naše učenke. Izmed sedmih priznanj za izbrana dela je strokovna komisija dve podelila kar dvema našima učenkama − Lani Šikovec in Kori Markelj.

Na 15. likovni natečaj Po čebelah se zgleduj – Rast so prispela 503 dela iz Slovenije in tujine. Člani strokovne komisije so med njimi izbrali 79 del za razstavo in podelili priznanja. Prejemnici priznanj sta tudi naši osmošolki. Nika Rupar je prejela bronasto priznanje za delo Dovolj ekrana, čaka te narava, Jerca Tušek pa srebrno priznanje za grafiko Ko ni ljudi v bližini. Društvo likovnih pedagogov Vojvodine je pripravilo natečaj za sodelovanje na mednarodni razstavi in strokovni konferenci Primeri dobre prakse. Cilj natečaja je blažiti negativne vplive v likovno-pedagoškem procesu z uporabo vsebin in metod dela, ki spodbujajo otrokovo individualnost in ustvarjalnost pri prikazovanju najbolj subtilnih čustev in človeških odnosov. Če k temu dodamo še značaj linij, barv in oblik ter svobodno izbiro medijev in tehnik, so možnosti ustvarjalnega in unikatnega otroškega likovnega izražanja neomejene. Razpoloženjski portreti učencev 4. a in 4. b razreda so navdušili žirijo. Uvrstili so se na razstavo in za skupinsko kolekcijo dobili tudi nagrado.

Bernarda Pintar

Fotogalerija