Ustvarjalo več kot dvajset umetnikov

22.6.2023

Zadnji konec tedna v maju je v Šubičevi hiši potekala tradicionalna, že 24. Kolonija Iveta Šubica. Na njej je sodelovalo 24 umetnikov, ki so večinoma člani Združenja umetnikov Škofja Loka, pridružili pa so se jim tudi drugi vabljeni umetniki, med drugim iz Severne Makedonije, Mehike in Velike Britanije.

»Tudi letos so tako kot običajno sodelovali večinoma člani našega združenja, vabili pa smo tudi umetnike, ki so s svojim ustvarjanjem blizu temi, ki jo razpišemo,« je povedala predsednica združenja in hči Iveta Šubica akademska slikarka Maja Šubic. Letošnja tema je bil satirični roman Ivana Tavčarja 4000. »Nekateri umetniki so se dobesedno držali rdeče niti romana in upodabljali Tavčarja, angele …, spet druge pa je pri ustvarjanju vodila njihova lastna vizija, ki so jo prevedli v lasten jezik izražanja,« je povedala Šubičeva. Sodelovali so tako kiparji kot slikarji, fotografi, striparji ter vizualni oziroma video umetniki. 

Zaključek sobotnega ustvarjanja je zaznamoval kulturni večer z družabnim srečanjem. »Poudarek kolonije je na druženju, pogovoru, medsebojni izmenjavi mnenj o temah,« je povedala Šubičeva, ki je poudarila, da so večer posvetili nedavno preminulemu podporniku združenja Branimirju Nešoviću. »Kot direktor Založbe Modrijan nam je dolga leta stal ob strani in je veliko naredil za slovensko knjigo,« je dodala. Dogodek je z multivizijo sooblikoval glasbenik in fotograf Lado Jakša, predstavili so pesniško zbirko pesnice Agate Trojar ter odprli razstavo originalov za stripovski album, ki ga je leta 2001 izdal Iztok Sitar prav na temo romana 4000. Razstava bo celo poletje na ogled v Šubičevi hiši. Dela, nastala na koloniji, pa bodo umetniki razstavljali v Sokolskem domu v Škofji Loki. Odprtje bo 28. julija ob 20. uri, obenem pa bodo izdali tudi publikacijo o koloniji z reproduciranimi deli. Razstava bo na ogled slab mesec, do 20. avgusta. Kot so še povedali, se na jubilej, ki ga bo kolonija praznovala prihodnje leto, še ne pripravljajo, saj člane združenja do takrat zaposlujejo različne razstave, s katerimi bodo gostovali od Jesenic do Koroške.

Damjana Peternelj