V domači pekarni ima delo cela družina

23.10.2020

Na kmetiji Lužar v Kladju pečejo kruh in piškote, izdelujejo jušne rezance in testenine, prisegajo pa na domače sestavine in kakovost.

Z Majdo Hladnik, ki se je s peko začela ukvarjati že leta 2003, se kar težko uskladiva za obisk, saj prizna, da imajo v tem času precej dela. "Manj ga že ni," pove v smehu, ko po dopoldanski malici pristavlja še za kavo. Ko se spominja pekovskih začetkov, omeni, da je bilo to še doma na Fužinah, kjer so redno pekli kruh, črnega, polbelega in rženega – iz domače rži. "Če ne bi ohranila tega veselja, verjetno ne bi pekla," je iskrena. Ob vselitvi v novo hišo je v krušni peči najprej začela peči polbeli kruh. Eno peko na teden je kmalu povečala na tri, in ko so postavili novo, večjo peč, je službo leta 2009 po 23 letih dela v 'fabriki' pustila. "Res je več dela in več skrbi, a si bolj sam svoj gospod," prizna podjetnica, ki zdaj zaposluje že sedem ljudi: pridružili so se ji mož Peter, nato sin Gašper z ženo Hano, hči Katja, zdaj sta del ekipe še Janja in Nada. Pomembno se ji zdi, da je na manjši kmetiji doma zaposlena cela družina.

Največ napečejo piškotov
Najprej so prodajali na domu, nato na tržnici in v domačih kotičkih Loške zadruge, zdaj razvažajo od širše Gorenjske do ljubljanskega konca, Nove Gorice. Pečejo različne vrste kruha: polbelega, črnega, pirinega, rženega, kruh s semeni, po naročilu tudi z drožmi, tako kot ocvirkovko in orehovo ali makovo potico. V zadnjem času izdelujejo tudi testenine – školjkice, sicer pa stranke veliko povprašujejo po njihovih jušnih rezancih (ročno in strojno rezanih), tudi širokih rezancih, ki jih izdelujejo dvakrat na teden. Prav tako dvakrat pečejo kruh, ves preostali čas je namenjen piškotom: orehovim rogljičkom, orehom z nutelo, maslenim tankim piškotom, medenim piškotom s sezamom, za katere so do nedavnega uporabljali domač med, ki ga je pridelal mož Peter.
Koliko kilogramov kruha, piškotov ter potic spečejo na teden in koliko rezancev naredijo, v Pekarni Lužar težko ocenijo. Dovolj zgovoren pa je podatek, da na teden samo za 'nudeljce' porabijo okrog sedemsto jajc!

Sestavine domače, recepti večkrat preizkušeni
"Nekaj je družinskih, kar smo jih dobili na internetu, smo pa še vse po svoje prilagodili," iskreno odgovori Majda na vprašanje, kako sestavljajo recepte. "Pa treba jih je dlje časa preizkušati, ni takoj vse dobro, res pa večino dela opravimo ročno." Uporabljajo predvsem sestavine okoliških kmetov in pridelovalcev: domače maslo, jajca, sladko smetano, orehe …, kar se pri okusu zelo pozna. "Zadovoljstvo strank nam je zelo pomembno, zato je kakovost na prvem mestu. Glavno je, da je dovolj vsega, da ne zmanjka. Vsi se zelo trudimo za to, kot ekipa dobro sodelujemo, lahko se zanesemo eden na drugega," je zadovoljna Majda, ki običajno načrtuje delo. Gašper vodi pisarno, Peter skrbi za peko kruha in razvoz, dekleta poprimejo za vsa preostala dela. "Če kdo manjka, se nam kar zelo pozna. Je pa res, da imaš manj dela in je bolje utečeno, če prejšnji večer vse pripraviš in zorganiziraš," iskreno prizna po enajstih letih izkušenj v podjetništvu.

Po nove ideje na vrt
Ne obotavlja se, ko vprašam po prostem času in hobijih. "Vrt," pove iskreno in prepričljivo. Čeprav je časa zanj malo, si ga vzame, četudi se njen delavnik začenja ob pol petih. "To je moj počitek, tam prihaja do novih idej. Do realizacije pa včasih preteče tudi pol leta ali celo leto." Na vprašanje, kdo v družini je najbolj sladkosneden, začuda odgovori, da niso prav sladke narave, da pa imajo vsi radi domač kruh.
Kadar kam odhajajo na obisk, prizna, da prav nič ne gledajo, kaj dajo v darilno vrečko, saj poleg kave 'za kolače' z veseljem podarijo kateregakoli od svojih izdelkov.

Damjana Peternelj

Fotogalerija