V grb je vtkala veliko lepih misli

3.2.2022

Na praznik slovenske kulture, 8. februarja, bodo občine po Sloveniji prejele nakvačkane grbe, ki so nastali v okviru projekta Slovenija kvačka. Grb Občine Gorenja vas - Poljane je skvačkala Lidija Novak iz Srednje vasi.

V projekt Slovenija kvačka se je vključila po naključju. "Sprva sem mislila, da bomo kvačkale manjše izdelke in se naučile novih tehnik. Izziv sem z veseljem sprejela, saj je bil začetek dela predviden v jeseni, kar mi zaradi narave mojega dela zelo ustreza." S partnerjem že več kot deset let vodita svoje podjetje – Vrtnarstvo Čadež. Dejavnost je sezonska, tako da imata v jesenskem in zimskem času več prostega časa.

Kakšen je dejanski namen projekta, so kvačkarice izvedele šele kasneje. "Nisem se ustrašila novega izziva, nasprotno, z veseljem sem ga sprejela in se veselila začetka izdelave grba." K sodelovanju so bili povabljeni vsi, ki jih tovrstno ročno delo veseli in obvladajo vsaj osnove kvačkanja. Sodelujoči so prejeli ves potreben material, načrt in navodila za izdelavo. Volno je prispevala tovarna volne Majšperk. Grbe so kvačkali na pobudo Jadranke Smiljić, ki se je z neprekinjenim 28-urnim kvačkanjem preteklo leto vpisala v Guinnessovo knjigo rekordov. Tokrat so se ji pridružili kvačkarji iz vse Slovenije. Projekt 212 grbov občin je le del novega Guinnessovega rekorda. Cilj je izdelati več kot tisoč izdelkov v tehniki c2c. Dogodku, ki poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika države, se je pridružilo tudi društvo Heraldica Slovenija, ki je leta 2005 s pomočjo slovenskih občin izdalo knjigo Osnove heraldike in istovetnostni simboli slovenskih občin.

Lidija Novak se je za kvačkanje navdušila leta 2019 v želji, da bi tako izdelala kak uporaben predmet. Najprej so nastali trakovi in kape, kasneje se je lotila tudi oblačil in igrač. "Osebno mi je najlepše, ko nekomu podariš nekaj, kar si ustvaril sam, s svojimi rokami." S kvačkanjem grba velikosti 135 krat 165 cm je 211 kvačkaric in en kvačkar začelo sredi septembra. Za izdelavo grba je porabila več kot sto ur, a se med samo izdelavoni obremenjevala s časom. "Na začetku sem morala precej že izdelanega grba podreti, saj smo ugotovili, da prvotni načrt ni bil ravno najboljši. Priznam, takrat pa mi je bilo kar malo hudo, saj je bilo vloženega že približno trideset ur dela. Ko zdaj pogledam nazaj, je bilo vredno storiti tudi to." Grb je do sedaj največji nakvačkan izdelek, ki se ga je lotila.

Grb je kvačkala v večernih urah in ko ji je to dopuščal čas. Vmes sta bila tudi dva dneva, ko je samo kvačkala: "Nekaj tednov sem hodila zelo pozno v posteljo, saj sem tako 'padla' v kvačkanje, da sem pozabila na čas." Glavni del je izdelala v dobrem mesecu dni, do začetka decembra pa je zaključila še obrobo in šivanje nitk. Te tehnike prej ni poznala, a jo je usvojila v enem popoldnevu. "Je zelo enostavna in zanimiva hkrati, saj je pravo ustvarjalno platno. V tej tehniki lahko izdelaš vse, kar ti srce poželi," je povedala. V veliko pomoč so ji bila napisana navodila in posledično sama izdelava ni bila težka. Kljub temu pa je bilo treba biti natančen in osredotočen. "Sploh pri štetju in prelaganju klobk volne z ene na drugo stran. V nasprotnem primeru si se zlahka zakvačkal." Prizna, da je bil najtežji konec dela, ko je bilo treba všiti kar nekaj nitk, ki so nastale med kvačkanjem. "Potrebovala sem kar nekaj časa in tudi potrpljenja," je dodala v smehu.

Vesela je, da je bila del projekta, ki je ne glede na sedanje razmere povezal Slovenijo, in ponosna, da je skvačkala prav grb domače občine. "Upam, da nam v bližnji prihodnosti uspe prirediti srečanje vseh sodelujočih in tudi v živo videti vseh 212 unikatnih in zanimivih grbov." Prizna, da je bilo leto 2021 zanjo eno izmed najtežjih doslej, in prav kvačkanje ji je predstavljalo protistresno terapijo in lep zaključek leta. "Ko sem kvačkala, sem se spomnila vseh ljudi, ki so živeli in še živijo ter našo Poljansko dolino ustvarjajo tako posebno in lepo. V grb sem tako vtkala veliko lepih misli!" Upa, da bo grb še komu narisal nasmeh na obraz, tako kot ga je njej, in bo s tem morda mlajšo generacijo navdušila za omenjeno ročno spretnost, ki dokazano zmanjšuje stres. Z oddajo grba občini se zaključuje tudi projekt. Kvačkanje pa bo nadaljevala v projektu kvačkanja hobotnic, v okviru katerega izdelujejo hobotnice za nedonošene otroke.

Lidija Razložnik