V oktobru veliko učenja v naravi in praksi

10.11.2022

Dva meseca pouka sta minila hitro, saj so bile učencem ponujene pestre vsebine. Na OŠ Ivana Tavčarja Gorenja vas so se učili v naravi, raziskovali druge dele Slovenije,
tekmovali …

Šole v naravi in dnevi dejavnosti
Učenci 2. razreda centralne šole ter podružničnih šol na Sovodnju in v Lučinah so tri dni preživeli na Debelem Rtiču. Uživali so v raznovrstnih dejavnostih, kot so streljanje z lokom, igra skriti zaklad in detektivi, branje pravljic, ples, barvanje struktur iz mivke, poslikavanje krožnikov z morskimi motivi in pisanje razglednic. Raziskovali so morsko obalo, mediteransko rastlinje in pokopališče školjk. Seveda so igrali tudi športne igre in se sprehajali po okolici doma.
Tudi učenci 9. razreda so imeli šolo v naravi na Debelem rtiču, seveda z zahtevnejšim programom kot drugošolci. Ogledali so si Strunjanske soline in Škocjanski zatok, se seznanili z ribištvom in potapljanjem, izvajali so kemijske eksperimente, se učili o DNK, spoznavali morsko obalo in invazivne živalske vrste. Ni manjkalo družabnih in športnih iger ter likovnega ustvarjanja.
Učenci so se povzpeli na bližnje hribe (na Sveti Urban, Gorenje Brdo, Javorč, Vinharje, Grmado), devetošolci pa so na Golem vrhu spoznavali Rupnikovo linijo. Zanimiv kulturni dan je bil za učence 5. razreda. V Slovenskem šolskem muzeju v Ljubljani so doživeli pravo učno uro na stari način, vadili lepopis in si ogledali prenovljene in sodobno oblikovane muzejske zbirke. Učenci 6. in 7. razreda so na tehniškem dnevu izdelovali vetrnice, vzvod in škripec, se učili o izdelovanju strojev in mehanizmov, sestavili so celo robotsko roko. V istem tednu so sedmošolci imeli še modeliranje z računalnikom in modeliranje izdelkov iz papirnih gradiv ter predavanje o varni rabi interneta.

Mamutov tek in Ljubljanski maraton
Sredi oktobra so se učenci od 1. do 5. razreda udeležili Mamutovega teka v Križah. Šolo je predstavljalo 29 tekačic in tekačev. Najboljši mesti sta dosegla Rožle Demšar (2. med prvošolci) in Benjamin Pšunder (2. mesto med četrtošolci). Med prvih pet so prišli še trije gorenjevaški tekači. Kar 36 učencev od 5. do 9. razreda se je udeležilo Ljubljanskega maratona. Kljub slabemu vremenu so dosegli dobre rezultate. Najboljši med dekleti sta bili Žana Drole (5. mesto) in Brina Drmota (6. mesto).

Tom telefon
Že od 17. maja 2022 poteka vseslovenska akcija Tom potuje, otroke obiskuje. Od šole do šole se prenaša Tomov nahrbtnik, s katerim pozivajo otroke, naj otroci uporabljajo anonimen in brezplačen Tom telefon, če se znajdejo v stiski. Po sedmih dneh je nahrbtnik odpotoval na OŠ Jela Janežiča v Škofjo Loko.

Evakuacija
V petek, 21. oktobra, je šola v sodelovanju z gorenjevaškimi gasilci izvedla vajo evakuacije. Po alarmu so se vsi zbrali na zbirnem mestu na športnem igrišču, gasilci pa so pregledali šolo, našli poškodovane in gasili namišljen požar. V zadnjih 40 letih je prišlo do resnične evakuacije le enkrat, in sicer 14. januarja 2005, ko je bil potres z močjo 4,1 stopnje po Richterjevi lestvici z epicentrom pod Poreznom. Ravnatelj Valentin Kokalj je v šolsko kroniko zapisal: »Šola se je močno stresla, posebne panike pa ni bilo. Izvedli smo evakuacijo. Po drugem sunku smo se vrnili v stavbo in nekoliko prestrašeni nadaljevali z delom. Poškodbe stavbe so bile naslednje: počila je šipa v učilnici na spodnjem hodniku, več vrat se je posedlo, nastale so nove razpoke med starim in novim delom šole, tudi v vrtcu … O poškodbah smo obvestili občino. Sanacije ni bilo!!!«
Konec oktobra so šolarji doživeli težko pričakovano »evakuacijo « v jesenske počitnice, med katerimi so si nabrali moči za izpolnjevanje šolskih obveznosti v naslednjih mesecih.

Novinarski krožek in Nina Dolenc

Fotogalerija