V Poljanah so ocenjevali salame

20.5.2021

Društvo ljubiteljev salam Poljanske doline je v torek, 27. aprila, ko je bil dela prost dan, organiziralo ocenjevanje domačih salam. Potekalo je v prostorih gostilne Na Vidmu v Poljanah.

Kot je povedal predsednik društva Tomaž Žežko, so ocenjevanje pripravili zato, da bo letos potekalo vsaj to, saj usoda letošnje Salamijade s prireditvijo na Visokem, ki bi bila že sedma po vrsti, zaradi epidemioloških razmer še ni povsem znana. V društvu sicer upajo, da jo bo letos možno izpeljati, čeprav nekoliko kasneje kot je to običajno.

Ocenjevanje salam je bilo sicer izvedeno v okviru dogodkov Salamijade Visoko 2021. Petnajst vzorcev salam je ocenjevalo šest sodnikov, ki so sestavljali strokovno komisijo. Čeprav so imeli manj vzorcev kot predhodna leta, je pojasnil Žežko, so bile te kakovostnejše, saj so prve tri dosegle najvišje število doseženih točk do zdaj. Najboljše salame so bile poslane na ponovno ocenitev za finale slovenskih salamijad v organizaciji Zveze društev salamarjev Slovenije. Finale naj bi potekalo 19. junija letos v Ljubljani v sklopu prireditve Kulinarika Slovenije. Med najboljših pet so se s svojimi salamami uvrstili: na prvo mesto Jure Žežko iz Hotovlje s skupno oceno 52, na drugo Marjeta Jesenko iz Bačen s skupno oceno 52,3, na tretje Žiga Gantar iz Žirovskega Vrha svetega Urbana s skupno oceno 49,4, na četrto Aleš Dolenec iz Hotovlje s skupno oceno 48,2 in na peto mesto Matjaž Drmota s Sela pri Žireh s skupno oceno 45,8.

Jure Ferlan