V staro šolo se vrača življenje

20.4.2023

V Hiši generacij, v katero so preuredili nekdanjo staro šolo v Gorenji vasi, so sredi aprila začeli sprejemati prve uporabnike.

V Hiši generacij so v začetku preteklega tedna sprejeli prve tri stanovalce – dva moška in eno žensko. Dobrodošlico jim je izrekel tudi župan Milan Čadež, ki je poudaril, da gre za zaključek 15-letnega obdobja iskanja rešitev, kako poskrbeti za starejše v njihovi občni. Za najustreznejšo rešitev se je potem pokazalo sodelovanje s Centrom slepih, slabovidnih in starejših (CSS) Škofja Loka. Kot je pojasnila direktorica CSS Škofja Loka Silva Košnjek, bodo začasne namestitve, to je za največ tri mesece, nudili 16 starejšim, predvidoma v drugi polovici maja pa bodo začeli izvajati še dnevno varstvo starejših v obliki dnevnega centra, kjer bodo lahko sprejeli šest uporabnikov. Za stanovalce v Hiši generacij bo skrbelo devet zaposlenih, ta čas si zaradi uvajanja v novo organizacijo dela delno pomagajo z zaposlenimi iz CSS Škofja Loka, razpisano pa je še eno delovno mesto za srednjo medicinsko sestro, je pojasnila Silva Košnjek. Začetek delovanja Hiše generacij po njenih besedah najbolj občutijo svojci starejših, za katere skrbijo v domačem okolju, saj jih bodo razbremenili vsaj v času dopustov ali drugih odsotnosti. »Starejši pa se bodo tako lahko seznanili z institucionalnim varstvom, da se bodo lažje odločili, če bi potrebovali stalno namestitev.« Vloge za začasno namestitev so na voljo na spletni strani CSS Škofja Loka in Občine Gorenja vas - Poljane, več informacij glede sprejema pa je mogoče dobiti na telefonski številki 04 620 72 04.

Kot je še spomnil župan, so v občini Gorenja vas - Poljane že leta 2008 ustanovili projektno skupino, ki je raziskala, kakšen dom za starejše bi potrebovali v občini. »Izkazalo se je, da gradnja doma s šestdesetimi posteljami ekonomsko ne bi bila upravičena, saj v občini ni toliko potreb po tem.« Skupaj s CSS Škofja Loka so se nato v začetku leta 2020 prijavili na javni razpis ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti za sofinanciranje vlaganj v infrastrukturo, namenjeno izvajanju dnevnih oblik varstva in začasnih namestitev za starejše. Dobro leto kasneje so v prostorih Občine Gorenja vas - Poljane podpisali pogodbo o začetku gradbenih del za prenovo stare šole v Gorenji vasi, ki so se končala septembra lani. »Objekt, skozi katerega so šle številne generacije, je tako postal Hiša generacij. V njej bodo mogoče našli mesto tudi tisti, ki so v tem objektu obiskovali šolo in bo tako hiša res upravičila svoje ime,« je poudaril župan in dodal, da so skupaj s CSS našli pot, ki vodi daleč v prihodnost.

Mateja Rant

Fotogalerija