Valentinov pohod

10.11.2022

Zadnji dnevi oktobra so običajno že hladni in pusti. Vzdušje nekako sovpada s prazniki, ki jih v teh dneh praznujemo.

Letos pa se je toplo poznopoletno sonce potrudilo in dodobra ogrelo te zadnje oktobrske dni. Posledično je bil obisk bližnjih hribov in koč izjemen. Nekateri pa so se odločili drugače in se udeležili Valentinovega pohoda, zadnjega v sklopu pohodov Od cvetja do jeseni, ki jih že osmo leto zapored pripravljajo v Turističnem društvu (TD) Stari vrh.

Štiriinštirideset pohodnikov, od tega osem otrok, česar so v društvu še posebno veseli, se je podalo na približno deset kilometrov dolg pohod od spodnje postaje šestsedežnice in ob smučišču Stari vrh do koče na Starem vrhu (gostišča Stari vrh), kjer jih je pričakala malica. Vrnitev čez Četeno Ravan in Mlako so popestrili z ogledom lesenih skulptur iz naravno oblikovanega lesa pri pravljičnem vikendu gospoda Salvina, v Četeni Ravni so si ogledali notranjost lepe in pred kratkim obnovljene cerkvice, posvečene svetemu Brikciju, po okrepčilu z moštom pri Davčen so nadaljevali pot do Mlake, kjer so se pohodniki, kot je na tem pohodu že običajno, ustavili na domačiji Jejlarjevih, kjer so jih pogostili s pečenim kostanjem, kuhanim krompirjem in moštom. Otroci pa so trli orehe. Po daljšem postanku, ko so se pohodniki ob harmoniki lahko tudi zavrteli, so nadaljevali pot do Jarčjega Brda, kjer so si ogledali še notranjost cerkve svetega Valentina, po katerem se pot tudi imenuje. Tudi ta cerkev je obnovljena in izjemno akustična, kar so pevke potrdile, ko so zapele nekaj pesmi v čast Mariji. Pohod so po približno petih urah hoje zaključili na izhodišču ob kosilu, ki ga je pripravil Grega Pečnik. Ob koncu so podelili še lepe nagrade za najbolj pridne pohodnike vse sezone, med vsemi pa so izžrebali glavno nagrado – letno smučarsko vozovnico za SCT Stari vrh, ki jo je letos prejel Milan Petrovič. Vstopnico za obisk Družinskega parka Stari vrh pa je dobila mlada pohodnica Iza Rihtaršič. 

Janez Šturm, organizator pohodov in skrbnik vseh pohodnih poti, je povedal: »Z letošnjo pohodno sezono smo zelo zadovoljni, povprečno se je pohodov udeleževalo okoli štirideset pohodnikov, kar je lepa skupinica. Veseli smo, da je na vsakem pohodu kak nov obraz in da se nam je letos pridružilo tudi več otrok. Pohodniki, ki se vračajo, so zadovoljni z organizacijo, saj je naša prva želja gostu in obiskovalcu predstaviti lokalne ponudnike, kmetije in gostišča, kjer je ponudba zelo raznolika. Prikazati lepe skrite kotičke narave, ki so blizu, a vseeno nekomu, ki jih ne pozna, skrite, saj smo tu pod Starim vrhom resnično lahko veseli in srečni, da živimo v tako lepi in neokrnjeni naravi. Na pohodih se srečujemo z domačini in na tem mestu se želim zahvaliti prav vsem, ki ste nam vedno z veseljem prišli naproti in nas presenetili s šilcem ali pecivom, četudi smo prečkali vaše dvorišče, travnik ali vas zmotili pri delu. Zahvaljujem se tudi vsem, ki ste kakorkoli poskrbeli, da so naši pohodi potekali varno in po urejenih poteh, ter vsem, ki ste prispevali nagrade za pohodnike. Predvsem pa se zahvaljujemo vsem pohodnicam in pohodnikom, ki ste se udeleževali naših druženj.« Tako Janez Šturm zaključuje svoje misli o sezoni 2022 in se že ozira v novo, ko bodo znova poskrbeli za lepe pohode, druženja in zanimive dogodke na in ob poteh. Pohodnike že sedaj vabi na prvi pohod v letu 2023, ki bo zadnjo soboto v februarju – Zimski pohod.

Hermina Jelovčan