Varujmo čebele

26.3.2020

Previdno z uporabo fitofarmacevtskih sredstev

Človeštvo si ne sme privoščiti, da bi čebele izginile, saj je njihova vloga v ekosistemih preveč dragocena. Lahko pa ohranimo okolje, ki bo do njih še naprej prijazno.

Če bi čebele na svetu izginile, bi prišlo do pomanjkanja hrane, saj čebelje družine ne bi več opraševale rastlin, od katerih pridobivamo sadje, zelenjavo, oreščke ... Med bi izginil s tržišča in raznovrstni uporabniki voska bi morali začeti uporabljati dražje nadomestke. Pretresi v svetovni ekonomiji bi bili globoki in dolgotrajni. Albert Einstein naj bi nekoč dejal, da če bi čebela izginila z obličja sveta, bi človeku ostala – ne več kot štiri leta življenja. Če bi izumrle vse od več kot 7.000 čebeljih vrst, bi ti pretresi prerasli v cunamije, ki bi postavili na glavo celotne ekosisteme. V nekaterih ekosistemih čebele predstavljajo ključne vrste – podobno kot najvišji kamen v oboku, brez katerega bi se obe strani oboka podrli. Ko bi izumrle rastline, ki so odvisne od čebel, bi bile prizadete vrste, ki so odvisne od teh rastlin, kar bi spet vodilo v smrt vrst, ki so odvisne od njih.

Da se nam ne bi zgodile te črnoglede napovedi, čebelarji vse uporabnike fitofarmacevtskih (FFS) sredstev prosimo, da jih uporabljajo v skladu z načeli dobre kmetijske prakse in varstva okolja. Posebno pozornost naj posvetijo čebelam z naslednjimi ukrepi:
- da pred načrtovano uporabo FFS natančno preberejo priložena navodila, saj je v njih in tudi na embalaži opozorilo, ali je sredstvo strupeno za čebele; v glavnem so za čebele škodljivi vsi insekticidi in imajo to tudi napisano na etiketi;
- da priporočena sredstva uporabljajo v najnižjih priporočenih odmerkih;
- da uporabljajo za čebele manj nevarne pripravke;
- da pred načrtovanim škropljenjem pokosijo podrast v sadovnjaku ali vinogradu;
- da škropijo v večernih urah ali ponoči in v brezvetrju;
- da pravočasno obvestijo čebelarja o nameravanem škropljenju s FFS, strupenimi ali škodljivimi za čebele.
Da bo na travnikih še naprej veliko raznovrstnih rož in zvokov brenčečih čebel, ter da bodo cvetoča sadna drevesa oprašena, slovenski čebelarji pozivamo vse uporabnike FFS, da so pri njihovi uporabi skrajno previdni.

Vladimir Auguštin, svetovalec specialist za tehnologijo na Čebelarski zvezi Slovenije