Včasih družbenokritični, drugič polni domišljije

22.4.2021

Člani rokovske skupine Crazy neighbours že skoraj leto dni čakajo na priložnost predstavitve svojega prvenca v živo, a jim to onemogoča epidemija covida-19. Nekaj skladb je za poslušanje že na voljo v okviru storitev za pretočno predvajanje.

Glavna vokalistka skupine Brigita Klemenčič, doma iz Koprivnika nad Sovodnjem, skozi pesmi prenaša sporočila poslušalcem, ki so včasih življenjska, družbenokritična, drugič se nežno dotaknejo ljubezni ali pa jih odpelje v svet domišljije.

Skupina deluje od maja 2014. "Na solo kitari nas od vsega začetka spremlja Aleš Zupančič. Njegova kitarska podpora in povezava z metronomom v ritem sekciji je Lin Zaletel, najmlajši član benda. Ustanovni član Rok Šolar je glavni tekstopisec in inštrumentalno pokriva nizek spekter frekvenc – bas kitara. Temelj ritma na bobnih gradi Anže Podobnik z vzdevkom Pire. Julij Koporec, sicer dolgoletni prijatelj benda, se nam je na klaviaturah pridružil letos, saj smo začutili potrebo po dodatni melodični podpori," je pojasnila Klemenčičeva, ki je v skupini sprva pela spremljevalne vokale. "Spremljevalne vokale sem pela tudi v bendu Aperitiv, predhodniku Crazy neighbours. Pri Crazy neighboursih sva bila na začetku dva Poljanca: jaz in pevec Domen Šubic iz Stare Oselice. V bendu Aperitiv je bil na bobnih še Jakob Dolinar prav tako iz Stare Oselice. Zdaj smo člani benda zbrani z vseh koncev Gorenjske."

Igrajo pretežno rok, ki ga radi popestrijo še s kakšno drugo zvrstjo – od džeza do hard roka. Na začetku so igrali priredbe drugih skupin, zadnja leta pa pišejo in ustvarjajo avtorske pesmi, ki jih z veseljem predstavijo občinstvu. Največ besedil napiše basist Rok Šolar, nekaj sta jih prispevala tudi Brigita Klemenčič in kitarist Aleš Zupančič. "Največkrat jih uglasbimo kar skupaj, na vaji. Včasih se zgodi, da z Rokom na vaje prineseva grob osnutek, ki se mu potem posvetimo vsi." Sprva so pesmi pisali v angleščini, a so kaj hitro ugotovili, da se lažje izražajo v maternem jeziku. Tako sta v angleškem jeziku le dve skladbi.

Nastopali so na različnih dogodkih, od festivalov do zasebnih zabav. "Igrali smo v Orto baru Ljubljana, na Hanger festu Lahovče, Naaaj dnevu v Predosljah, Grošu na ulici v Grosupljah, koncertu v Bilčovsu v Avstriji. Nastopili smo na predizboru Bitke bendov ter koncertirali na Rock in Rovte, kamor smo se uvrstili kot zmagovalci predizbora. Zanimiva izkušnja je bila tudi nastop na finalnem izboru za Miss Slovenije 2018," se spominja Klemenčičeva, po poklicu sicer vzgojiteljica predšolskih otrok ter članica zasedbe Šefle. Izvajajo enajst avtorskih skladb. "V tem času jih je seveda nastalo več, vendar vse niso prišle skozi sito vseh članov benda. (smeh)
Enajst je tudi skladb na našem prvencu. Zgoščenka še ni v prodaji, saj bi skladbe poslušalcem radi prej predstavili v živo." Naslov zgoščenke za zdaj še ostaja skrivnost, datuma uradne predstavitve prvenca pa še ni mogoče napovedati. Na kanalu skupine na YouTubu si je možno ogledati videospota za skladbi Sprosti se in Predstavljaj si ter druge avtorske skladbe, posnetke v živo in priredbe. "Ni se vredno obremenjevati s stvarmi, na katere nimamo vpliva. Vseeno pa upamo, da se kmalu in v čim večjem številu vidimo na predstavitvenem koncertu našega albuma," je še dejala Brigita Klemenčič.

Lidija Razložnik