Več kot četrt stoletja »četrtkovih« pohodov

10.11.2022

Zavod za šport in Športna zveza Škofja Loka sta konec septembra že tradicionalno podelila priznanja športnikom, športno-rekreativnim delavcem in organizacijam iz Škofje Loke. Med prejemniki srebrne plakete je tudi 83-letna Nežka Trampuš iz Poljan, ki je 27 let nepretrgoma organizirala »četrtkove« pohode.

Izleti oziroma pohodi so bili sprva organizirani v okviru Društva upokojencev Škofja Loka, kasneje pa pod okriljem Planinskega društva Škofja Loka. »Ljudje bi radi hodili, če bi nekdo poskrbel za organizacijo.« Tako je pod vodstvom Nežke Trampuš nastala skupina, ki danes šteje približno dvesto pohodnikov.

Pri 68 letih je opravila tudi vodniški izpit kategorije A in tako vodila vse pohode po Sloveniji. Trenutno se na pohod odpravi poln avtobus, v časih pred epidemijo covida sta bila polna dva. »Priznanje je bilo zame presenečenje, nisem ga pričakovala, saj nikoli nisem mislila, da bi morala za to, kar sem rada počela, kaj prejeti,« pove Nežka Trampuš in poudari, da je zanjo največje priznanje to, da se je skupina tako »prijela«, obstala in privabila vedno več članov. Tu ne gre zgolj za rekreacijo in pohode, gre za druženje ljudi – nekateri izmed njih se pohodov udeležujejo že več kot 15 ali 20 let. V vsem tem času so se spletla tudi pristna prijateljstva. Leta 2007 je prejela tudi bronasto plaketo za svoje športno-rekreativno udejstvovanje. V 27 letih je organizirala več kot 450 pohodov, na katerih se ji je pridružilo več kot 21.200 planincev. Z letošnjim letom je vodenje »četrtkovih« pohodov predala mlajšima vodnicama, sama pa se z veseljem udeleži lažjih pohodov, če ji le dopušča zdravje.

Lidija Razložnik