Vladarji Karavanškega pokala

24.3.2023

FBK Polanska banda iz Poljan kot pobudnik in KAC Floorball iz Celovca v aktualni sezoni prvič organizirata avstrijsko-slovensko tekmovanje za Karavanški pokal v kategorijah do 12 in do 14 let.

Povabili so še floorballiste iz Beljaka, Kranjske Gore, Škofje Loke in Žirov. Na premierni izvedbi tekmovanja se je FBK Polanska banda dokazoval v obeh kategorijah, v katerih so nastopale najboljše ekipe iz Slovenije in Avstrije. V kategoriji do 12 let so bili praktično brez konkurence in so zmagali na vseh tekmah v Beljaku 6. novembra lani in na vseh tekmah v Gorenji vasi 28. januarja letos ter tako osvojili naslov prvaka po gladki zmagi s 5 : 1 v finalu proti VSV iz Beljaka. 

Ekipa do 14 let je bila na turnirju v Celovcu 19. novembra lani precej bolj zadržana. Izgubila je proti domači ekipi KAC ter remizirala proti Insportu iz Škofje Loke. Za preboj v polfinale so morali na povratnem turnirju v Žireh 25. februarja letos premagati ekipo Žirov ali pa ekipo VSV iz Beljaka. Čeprav so bili igralci Polanske bande v povprečju dve leti mlajši od nasprotnikov, so gladko odpravili najprej Žirovce z rezultatom 8 : 3, nato pa še VSV z rezultatom 11 : 3, kar je bilo dovolj za uvrstitev v polfinale. Kot drugouvrščena ekipa so se pomerili z ekipo KAC-a, ki jih je prej v Celovcu premagala. Za poraz so se hoteli oddolžiti in v nameri tudi uspeli. Premagali so jih po podaljšku, ki so ga dosegli 0,16 sekunde pred koncem tekme. V finalu so palice prekrižali z ekipo VSV, ki je v polfinalu premagala Insport iz Škofje Loke. Prva tekma proti nasprotniku se je končala z zmago Polanske bande z 11 : 3. V finalu so bili že na tankem ledu, a so ohranili trezno glavo in nasprotnike po podaljšku premagali. Trener Nejc Šega, ki je ponosen na svoje varovance, je povedal: »Zelo sem zadovoljen z dejstvom, da smo bili pobudniki tega tekmovanja, ki je prineslo nekaj svežega vetra v mladinske kategorije. Tekmovanje bomo izvajali tudi v prihodnjem letu, mogoče še celo razširjeno s še kakšno dodatno ekipo. Glede otrok v obeh ekipah, ki jih vodim, pa lahko uporabim le besede Srečka Katanca: kapo dol. Kljub mladosti so otroci obdržali osredotočenost na vseh štirih turnirjih. Predvsem na zadnjem so pokazali karakter in dve tekmi v izločilnih bojih dobili po podaljšku. Tukaj moraš imeti nekaj več kot le pamet. Podobne igre kažemo skozi celotno sezono. Menim, da je za tako talentirane ekipe meja le nebo. To je prva generacija otrok, ki se je od mojih začetkov v trenerskih vodah odločila za floorball kot prvi šport. Prej so v floorball prihajali iz drugih športov. Načrtno delo se počasi obrestuje.« Dodal je še, da z optimizmom pričakuje zaključek državnih prvenstev, kjer jim v vseh kategorijah kaže odlično, in upa, da bodo finale na domačih tleh v Gorenji vasi zaključili z odliko. Finalni turnirji kategorij do 10, 12, 14 ter 17 let bodo v Gorenji vasi 15. in 16. aprila v organizaciji FBK Polanska banda.

Jure Ferlan