Vseslovensko petje s srci

18.5.2023

Naš Vrtec Zala z enotami je letos prvič pristopil k projektu Vseslovensko petje s srci, ki je sicer v aprilu že šestič potekal v šolah in vrtcih.

Namen dogodka je združiti državljane in državljanke Republike Slovenije, Slovence in Slovenke v sosednjih državah in po vsem svetu. Na ta dan, 23. aprila, po naši tradiciji zaznamujemo tudi dan zelenega Jurija, ki prinaša zdravje in obilje v naš dom.

Projekt zapolnjuje prostor neformalnega praznika, da z njim aktivno počastimo našo tradicijo, kulturo, jezik in narodno pripadnost z najbolj razvejano kulturo, to je petjem. Pri projektu so sodelovale vse generacije po celotni državi: vrtci, osnovne in srednje šole, bolnišnice, kulturna društva, posamezniki, skupine ljudi, domovi za starejše ter tudi nekaj društev po svetu. Glede na to, da je tokrat 23. april prišel na nedeljo, smo starše spodbudili, da povezovanje izvedejo doma, v krogu družine, kjer se s pesmijo prepleta misel o radosti, ljubezni, iskrenosti, miru in svobodi ter se na ta način ohranja naša skupna tradicija. Izbirali so med tistimi slovenskimi ljudskimi pesmimi, ki so jih sami prepevali v otroštvu in so jim segle v srca. Tudi v vrtcu smo se v ta namen aktivno pripravljali in prepevali naslednje pesmi: Čuk se je oženil, Lisička je prav zvita zver, Moj očka ima konjička dva, Na planincah, Sijaj, sijaj sončece, Šmentana muha, Psiček nima repa več in Moja dekle je še mlado. Po pričevanju otrok je veliko staršev sledilo našemu namigu in doma prepevalo pesmice, ki smo se jih učili v vrtcu.

Deževno vreme nam je ponagajalo in dogodka nismo mogli izvesti na prostem, zato smo se združili kar v šolski avli in po vseh enotah vrtca ob spremljavi harmonike, kitare in ukulela. Prav je, da pesmi, ki so nam jih zapustili naši predniki, ohranimo. V njih je skrita modrost življenja in zato jih z radostjo in nasmehom prenesimo tudi na nov rod!

Petra Homec, pomočnica ravnateljice za vrtec