Za stoletnico že »špara«

22.4.2021

Jožef Jelovčan iz Bukovega Vrha je februarja praznoval 99. rojstni dan.

Rodil se je na domačiji Hotovnk v Bukovem Vrhu v družini sedmih otrok. Šolo je obiskoval v Poljanah, kamor so otroci hodili peš trikrat na teden. "Ata je želel, da bi se šel učit za 'fajmoštra', zato sem potem hodil vsak dan, da bi več znal. Ko sem kasneje zbolel za tuberkulozo, me o tem, kar ni bila moja želja, niso več prepričevali." Sam se zato še danes pošali: "Sem rajtov študirat, sem hotel bit far, mi je dekle dišalo, mi je smrdu oltar." Služil je pri tetah v Bačnah pri Polenšk in v Veštru. Pet let je služil vojsko v Dalmaciji, ob začetku druge svetovne vojne in med njo je bil kurir.

Prevzel domačo kmetijo
Ženo, ki je bila deset let mlajša od njega in s katero sta imela šest otrok, je spoznal po vojni Pri Platišu v Bukovem Vrhu, kjer je služila za deklo. "Ko je šel domači sin k vojakom, sem vzel kmetijo v najem. Vmes sva se poročila in živela tri leta na kmetijskem posestvu v Dobju, kjer sem bil nekaj časa vodja. Kasneje sva se vrnila nazaj k Platišu." Ko je bil mlad, je skoraj vsak dan pomagal na kakšni od kmetij v okolici. Četudi se ni izučil nobenega poklica, je kuhal oglje in apnence, izdeloval opeko. Za kmetijo, na kateri se je rodil in kjer zdaj živi, se je štelo, da jo bo obdeloval brat, a se je poročil v Škofjo Loko, zato sta jo z ženo prevzela v začetku 60-ih let prejšnjega stoletja. Posodobila sta jo in do nje uredila dovozno cesto. Preživljala sta se z rejo govedi in oddajo mleka.

Še lani sam delal butarice
V življenju se je soočil z marsičim, nazadnje z epidemijo. Obiskov med njo ni najraje sprejemal, pa jih tudi pogrešal ni. Ko vprašam, kako se sicer drži, pove, da je bil ravnokar cepljen proti covidu, da ni imel nobenih stranskih učinkov in da se, če je prebolel že toliko bolezni, tudi te ne boji. Hvaležen je, da zanj lepo skrbi sinova družina, ponosen je na pet vnukov in prav toliko pravnukov. Po kapi pred 21 leti ga desna stran telesa ne uboga, kot bi si želel, a lani je sam še naredil petdeset butaric za kurjavo. Zbuja se z radiem, na televiziji spremlja aktualno družbeno-politično dogajanje. Ob lepem vremenu rad prehodi okolico hiše in bere. Za stoti rojstni dan si želi, da bi bil še toliko pri močeh in zdravju, da bi ga lahko praznoval, zato zanj že varčuje.

Damjana Peternelj