Začela se je osma pohodna sezona

18.5.2023

Dežela pod Blegošem je zaradi čudovitih razgledov, urejenih in dobro označenih poti pravi raj za pohodnike. Pohodni krog Občine Gorenja vas - Poljane poteka po mejah naše občine, kjer iz številnih lepih in atraktivnih točk lahko pohodnik opazuje lepote cele Poljanske doline.

Na napovedano sončno soboto, 22. aprila, smo se pohodniki zbrali na parkirišču v Hotovlji in odprli osmo pohodno sezono po občinskem pohodnem krogu. Na izhodiščni točki se nas je zbralo lepo število pohodnikov. Usmerjevalna tabla občinskega pohodnega kroga nas je najprej usmerila čez leseni mostiček na strmi vzpon po Koroški poti.

Po dvajsetminutnem vzponu skozi gozd smo na redko poraščenem pobočju pot nadaljevali mimo dveh križev in klopce za počitek. S travnate jase se nam je odpiral čudovit pogled na s soncem obsijani Blegoš in sosednje Škofjeloško hribovje. Pot smo nadaljevali po dobro označeni markirani poti mimo kmetije Pr' Platiš in ograjenih travnikov, kjer se nam je odprl čudovit pogled proti jugozahodu, na pobočje Žirovskega in Mrzlega vrha. Na koncu travnika smo nadaljevali pot skozi vrata in mimo kmetije Pr' Kamšk. Pot nas je usmerila po travnatem pobočju proti cerkvi, ki smo jo opazili pred seboj. Že sredi vzpona, malo pod vrhom, smo se ozrli nazaj na prečudovit pogled proti Blegošu, kjer je med Blegošem in Koprivnikom ponosno »štrlel« naš Triglav. Po krajšem vzponu se nam na vrhu hriba v vsej svoji lepoti prikaže cerkev Žalostne Matere Božje na Bukovem vrhu. Izpred cerkve smo imeli ob res čudovitem sončnem vremenu lep razgled na celo Poljansko dolino, Žirovski vrh, Škofjeloško hribovje, Karavanke, Kamniške Alpe in Cerkljanski vrh, s tem pa tudi na celoten občinski pohodni krog. Po krajšem postanku in prvem žigosanju v pohodni kartonček smo se spustili do table – razgledna točka. Pot smo nadaljevali po označeni poti do Kuclja nad Poljanami, kjer je na visokem drogu ponosno plapolala slovenska zastava, od tu pa je bil tudi lep pogled na Poljane z okolico, proti vzhodu pa smo med nizko poraščenim grebenom opazili s soncem obsijano cerkev svetega Volbenka. S Kuclja smo se po traktorski poti spustili v dolino do reke Sore in pot nadaljeval po makadamski cesti do Dvorca Visoko. Vsi udeleženci smo se udeležili tudi pohoda ob odprtju prenovljene gozdne učne poti.

Celoten krog je dolg 85 kilometrov in poteka po mejah občine Gorenja vas - Poljane. Kartončke z 18 točkami za žige in zemljevid pohodnega kroga je mogoče dobiti v gostilni Jager na Dolenji Dobravi. Od leta 2016, ko smo odprli pohodni krog, je kartončke dvignilo več kot 1800 pohodnikov. Vsako leto v povprečju prehodi celoten krog osemdeset pohodnikov. Najmlajši pohodnik, ki je prehodil cel krog, je bil star pet let, najstarejši pa 89 let. Po prehojenem občinskem pohodnem krogu vsak pohodnik ob predstavitvi polno žigosanega kartončka dobi lepo nagrado, ki je vsako leto drugačna.

Anton Debeljak