Zlata medalja Naceta Gantarja

21.12.2023

Nace Gantar iz Malenskega Vrha je na nedavnem novoletnem turnirju v Celju v kategoriji U14 do 55 kg pometel z vso konkurenco in osvojil zlato.

Treninge juda, za katerega ga je navdušil bratranec Žiga Gantar, je začel obiskovati kot prvošolec. »Ogledal sem si tekmo, na kateri je tekmoval Žiga, in judo me je čisto prevzel. Dodatno spodbudo sem dobil ob poslušanju zgodb družinskega prijatelja Milana Jereba iz Žirov, ki je bil zelo dober judoist.« 

Treningi potekajo trikrat tedensko po uro in pol v Žireh. Konec tedna sam opravi še kondicijski trening, bodisi s kolesom bodisi peš. Če mu dopušča čas, obišče tudi fitnes. Trenirati je začel pri Franciju Revnu, nato je bil tri leta njegov trener Milan Jereb ml.: »Bil je super trener, dal mi je res ogromno znanja, a je žal prenehal trenirati. Nadaljeval sem pri Gregorju Mlinarju in Emilu Padovcu, ki je še zdaj moj trener in je zaslužen za moje dobre rezultate. Treniram pod okriljem Judo kluba Žiri.« V sedmih letih treniranja je osvojil že kar nekaj odličnih uvrstitev, samo letos je na stopničkah stal petkrat. Med najpomembnejše nedvomno sodi naziv državnega podprvaka v kategoriji U14 do 55 kg, ki ga je osvojil maja. Kot pojasni, srebrne medalje ni pričakoval, saj je v Sloveniji veliko dobrih judoistov: »Ta dan mi je bil pisan na kožo, imel sem srečo pri žrebu, tudi na tatamiju (tekmovalna površina oziroma polje, kjer se judoisti borijo) se mi je vse poklopilo, le pri finalni borbi mi je malenkost zmanjkalo za najvišjo stopničko. Ne glede na vse mi naziv državnega podprvaka veliko pomeni! Je potrditev, da sem na pravi poti tako z načinom treningov in zastavljenimi cilji.« Ponosen je tudi na zlato medaljo, ki jo je osvojil v začetku decembra. Do konca šolskega leta ga čaka še nekaj tekmovanj in priložnosti za nove medalje. Dvanajstletni Nace Gantar, učenec OŠ Poljane, je pri kovanju načrtov za prihodnost previden. Želi si osvojiti najvišji pas in mojstrske nazive, a je vse odvisno, koliko bo dopuščala šola in čas. Upa tudi na udeležbo na mednarodnih tekmovanjih v tujini. »Veliko mi pomeni delo na kmetiji, kjer z brati in sestrami skrbimo za domače živali in nabiram dodatno kondicijo. Zelo rad se vozim s kolesom, igram nogomet s prijatelji ter hodim v hribe,« pa so aktivnosti, ki jih Nace Gantar izjemno rad počne poleg šole in juda.

Lidija Razložnik