Zlata pentljica #povežimo Slovenijo

25.9.2020

Poletje počasi zapira vrata, letošnje je bilo zaradi epidemije covida-19 drugačno, za naše junake tretjega nadstropja in njihove družine še bolj stresno; izredne razmere so gibanje otrok v javnosti dodatno skrčile.

Kdo so junaki tretjega nadstropja
To so junaki v pravem pomenu besede, to so otroci in mladostniki, ki se zdravijo na hemato-onkološkem oddelku Pediatrične klinike v Ljubljani. Otroci, ki se v najbolj ranljivih letih svojega življenja borijo z rakom, ki žal ne izbira ne starosti ne spola ne mesta, šole ali vrtca. Rak ne prizadene samo otrok, prizadene celotno družino in ustavi čar otroštva, ki pripada vsakemu otroku. Naši otroci živijo drugačne sanje in otroštvo. Vezani so na odrekanja, stiske in odpovedovanja osnovnim otroškim željam. Zaradi okužb ne poznajo druženja na igralih ali obiskovanja prijateljev. V Sloveniji vsako leto zboli od šestdeset do devetdeset otrok, na svetu vsak dan umre 43 otrok. Vsi junaki se zdravijo na edinem oddelku otroške onkologije v Sloveniji, v tretjem nadstropju Pediatrične klinike v Ljubljani, zato se imenujejo junaki tretjega nadstropja. Zakaj junaki? Tako sva jih z možem Ivom začela imenovati, ker meniva, da nikomur drugemu ta naziv ne pripada bolj kot njim. Ker se sliši mnogo lepše kot beseda r... otrok. Ker so si oni svoj naziv prigarali. Ime jim odlično pristoji, in kdorkoli samo enkrat spozna enega junaka, lahko potrdi, da so to izjemni otroci. Najbolj naju veseli, da jih pod tem nazivom pozna cela Slovenija. Naše junake.
Ideja Zlate pentljice se je rodila v Škofji Loki, kjer se je lani odvijalo srečanje otrok z oddelka, tako imenovani Tek junakov 3. nadstropja. Letošnji tek smo Ivo, Urška Kolenc in jaz skupaj z organizatorji vzporednega Teka štirih mostov želeli nadgraditi in povezati s Tekom junakov 3. nadstropja. Vsi tekmovalci nočnega teka bi tekli s pripeto zlato pentljico in s tem pokazali podporo junakom in njihovim družinam. Tek je odpadel zaradi covida-19, pentljice sva žalostno pospravila v škatle in čakala novo idejo, kaj z njimi. Ideja je kmalu prišla v povezavi s covidom-19 – taisti, ki je odnesel Tek junakov, je prinesel projekt Povežimo Slovenijo z zlato pentljico. V času izrednih razmer moramo iskati dobre, pozitivne zgodbe; poskušajmo ljudem povedati, da je zdravje prvo in edino merilo osebne sreče. Da izolacija oziroma karantena ni kazen, ampak samo odgovornost, najprej do sebe, potem do okolice. Projekt Zlata pentljica skuša pokazati, da naši junaki tretjega nadstropja živijo v izolaciji mesece in mesece, pa kljub vsemu ohranjajo nasmeh in dobro voljo.
S pripeto zlato pentljico simboliziramo in podpiramo otroke in njihove družine. Damo jim vedeti, da v boju niso sami, zlata pentljica je zlat opomin, da v življenju edino zdravje res riše srečne nasmehe in veselje.
September je mednarodni mesec ozaveščanja o otroškem raku. Pripnimo si pentljico in postanimo junaki junakom.
Nastja (dekle z naslovnice, op. ur.), ta zapis je nastal zate in tvoje sojunake. Za naju z možem ste vi največji vzorniki in vodniki, kaj v življenju res šteje.
Srečno, junaki!

Valerija Čarman