Znanje že usmeril v robotsko roko

23.10.2020

Luka Jelovčan iz Kopačnice se navdušuje nad elektrotehniko, načrtuje in izdeluje že prve robotske roke za robote.

Za Srednjo tehniško šolo v Kranju se je odločil, ker zaradi bližine predstavlja manj vožnje. Spoznal je dosti novih prijateljev in pridobil veliko izkušenj. Razen kakšnega testa iz slovenščine mu drugi predmeti niso povzročali težav. Znanje usvoji že med predavanji. Rad ima strokovne predmete s prakso, kjer se lahko igra z opremo in izdeluje vezja.
Šolo je predstavljal na informativnih dnevih in različnih delavnicah za osnovnošolce. Vodil je delavnice, kjer so osnovnošolci modelirali 3D-objekte, programirali industrijsko robotsko roko, izdelovali elektronska vezja. Udeleževal se je tekmovanj iz matematike in fizike. V tretjem in četrtem letniku je bil del projekta Erazmus+ in šel na izmenjavo v tujino. V tretjem letniku je prakso opravljal v elektrarni v Estoniji. V četrtem letniku se je v Italiji učil 3D-tiskanja in programiranja mikrokrmilnikov.
Za maturo se je učil le teorijo in slovenščino, ostale predmete je samo preletel. Med korono je čas posvetil zaključni nalogi in delu doma. Poklicno maturo je opravljal iz slovenščine, matematike, mehatronike in z zaključno nalogo ter s fiziko kot predmetom splošne mature. Za zaključno nalogo je izdelal šest osno robotsko roko. Zanimalo ga je, kako robotska roka deluje in kakšna je matematika v programu, ki jo poganja. Robota je v celoti zmodeliral sam na računalniku in izdelal kose s pomočjo 3D-tiskalnika. Robot še ne zna veliko, mu bo pa koristil kot orodje za učenje programiranja. Zbral je 22 od 23 točk. Študij nadaljuje na Fakulteti za elektrotehniko. Prvi vtisi so zelo pozitivni, čeprav zaradi korone študij poteka večinoma na daljavo. Sebe si nekoč najbolj predstavlja v razvoju v industriji.

Milka Burnik