Številne svečanosti ob dnevu državnosti

21.7.2022

Ob 31-letnici samostojnosti so tradicionalno dan državnosti zaznamovali v Gorenji vasi, Poljanah, na Trebiji in v Novi Oselici.

Od skupnih sanj do izzivov, ki terjajo odgovornost vseh
Dan državnosti so v Gorenji vasi zaznamovali na Trgu Ivana Regna. Ob prvih skupnih sanjah so nastopajoči, med njimi sta združeno zapela mladinska pevska zbora obeh osnovnih šol v občini pod vodstvom Neže Erznožnik in Matjaža Slabeta, ki sta se predstavila z domoljubnimi pesmimi že na letošnjem spomladanskem Zborovskem boomu v Poljanah, spomnili tudi na izzive, s katerimi smo se srečali v času naše skupne države. Eden večjih in nepričakovanih je bila zagotovo epidemija covida-19.
Slavnostna govornica strokovna direktorica Onkološkega inštituta v Ljubljani dr. Irena Oblak je tako predstavila svoje izkušnje glede epidemije covida-19, ki je zadnji dve leti in pol močno preoblikovala naša življenja. »Naša nepripravljenost nas je naredila ranljive, malokdaj ponižne in prestrašene,« je kritično in zdaj že z razdalje ocenila dogajanje. »Poleg tega je to vplivalo tudi na naše odnose, zaradi razdvojenosti oz. različnih pogledov na epidemijo in cepljenje se je razdrlo mnogokatero prijateljstvo,« je opozorila. V tem času je tudi v bolnišnicah ponekod vladala panika. »Na Onkološkem inštitutu imamo najranljivejše bolnike, za katere je okužba pogosto smrtna, saj imajo oslabljen imunski sistem. Uvedli smo zelo stroge ukrepe, da zaščitimo bolnike, zaposlene in dejavnost. Zavedali smo se, da bi lahko prekinitev onkološkega zdravljenja povzročila še celo več smrti kot morebitna okužba s koronavirusom. Bila so težka obdobja. Še dobro, da nismo vnaprej vedeli, kaj vse nas še čaka,« je bila iskrena. Epidemija nam je vsem prinesla veliko hudega in številna odrekanja, je zaključila. »Morda pa nas je tudi kaj koristnega naučila. Predvsem zavedanja, da smo ranljivi. Mogoče da bomo bolj cenili svoja življenja in svoje bližnje.« Poljanska dolina nam je v času epidemije »nudila varen pristan, saj smo se lahko naužili svobode, gozda, travnikov, lahko smo se usedli pred hišo in na ustrezni razdalji pogovorili s sosedi, prijatelji«. Opozorila je, da smo sedaj na nov izziv glede bolezni bolje pripravljeni, a da nas jeseni čakajo zelo zahtevne razmere, porastu covida-19 bosta sledili še gospodarsko težki jesen in zima. Stroka bo, je zagotovila, delovala po svojih najboljših močeh in znanju ter glede na pretekle izkušnje, izjemno pomembno pa bo, da bomo tudi posamezniki z odgovornim ravnanjem prispevali k najboljšemu možnemu scenariju. Zbrane sta nagovorila tudi poslanec DZ RS Žan Mahnič ter predsednica KS Mirjana Možina, ki se je sodelujočim v kulturnem programu zahvalila z zbornikom Gorenjevaško in Hotaveljsko skozi čas.

Slovesno tudi v Poljanah 
Praznovanje, ki v Poljanah poteka na kresni večer, 23. junija, se je začelo v cerkvi svetega Martina s praznično mašo za domovino, ki jo je daroval župnik Jože Stržaj. Sledila je proslava v dvorani kulturnega doma, katere organizacijo je prevzelo domače Kulturno društvo dr. Ivan Tavčar Poljane. Prisotne je najprej pozdravil in nagovoril župan Milan Čadež in predstavil številne projekte, ki se izvajajo v občini, in se zahvalil slavnostnemu govorniku dr. Vasku Simonitiju, ki je z dejanji prepoznal pomen kulture za obstoj slovenskega naroda in s finančnimi sredstvi pomagal tudi kulturnim projektom v naši občini. Bogat kulturni program je bil obogaten z besedami slavnostnega govornika, zgodovinarja, doktorja znanosti in do pred kratkim ministra za kulturo dr. Vaska Simonitija. V svojem govoru se je sprehodil skozi dogodke zadnjih 31 let in se spomnil na pomembne mejnike v zgodovini slovenskega naroda, ki so privedli do samostojnosti.
Kot vsako leto so tudi letos na svečani prireditvi ob dnevu državnosti podelili priznanja Krajevne skupnosti Poljane za leto 2022. Prejeli so jih: Bogomir Mlakar za dolgoletno prizadevnost na področju rekreativne in profesionalne športne dejavnosti v kraju, veterani Prostovoljnega gasilskega društva Poljane za uspešno aktivno delovanje v društvu in prispevek k razvoju društva, Milena Sitar za dolgoletno uspešno delo na kulturnem področju v kraju, s čimer je prispevala h kulturni razgibanosti kraja in ohranjanju zgodovinskega spomina, ter Blaž Dolenc, član Plezalnega društva Cempin, za strokovno, požrtvovalno in uspešno delo napodročju alpinističnega izobraževanja.Po uradnem delu je sledilo druženje obprižganem kresu in dobrotah, ki jih je pripravila in postregla kmetija Pr Petelin, in dobri kapljici.

Praznovanje dneva državnosti v Novi Oselici
Sovodenjčani smo 31-letnico samostojnosti praznovali v Novi Oselici in zaznamovali spomin na 25. junij 1991, ko je Slovenija postala neodvisna država. Po sveti maši za domovino je sledil pisan kulturni program v izvedbi domačih ustvarjalcev. Umetnost življenja na vasi, v občini, v državi je v tem, da ga sprejmemo in skušamo iz tega narediti kaj dobrega zase, za svoje bližnje, za sokrajane. S tem namenom že vsa tri desetletja tudi s to prireditvijo trkamo na zavest ljudi vseh generacij, da bi ozavestili dejstvo, da našim prednikom in nam ni bilo nič kar podarjeno, ampak pridobljeno s trudom, odgovornostjo, zavednostjo, tudi s krvjo in žrtvami. Slovenci imamo o domovini nešteto pesmi. Pišejo jih pesniki, pojejo jih glasbeniki, pripovedujejo jih preprosti ljudje. Na prireditvi so jih peli pevci cerkvenega mešanega pevskega zbora, pevke Grabljice, mlada glasbenica in pevka Mija Ambrožič ter učenci podružnične šole. V kraju imamo ljudi, ki jim rima teče gladko ali malo bolj pripovedno, zato je lastno pesem prebral Boris Černigoj, recitatorke iz kulturnega društva in društva upokojencev pa so posegle po besedilih drugih pesnikov. Pred mikrofon so se pogumno postavile učenke prvega in drugega razreda ter deklamirale pesmi o naravi, potem pa zaigrale še dramatizacijo o prijateljstvu Trije metulji. Plesalci folklorne skupine so v plesno zgodbo vnesli Prešernovega povodnega moža in Urško. Slavnostni govornik je bil župan Milan Čadež, ki je poudaril pomen razvoja in napredka podeželja v vseh pogledih. Prižgal je tudi mini kres, nadaljnje druženje pa je zmotil dež.

Že tretjič dan državnosti zaznamovali tudi na Trebiji
Na predvečer slovenskega državnega praznika so slovesnost pripravili tudi na Trebiji. Dogodek, ki se je navezal na več kot tri desetletja samostojnosti s polno lepih in manj lepih trenutkov, izzivov ter prelomnih dogodkov, so obarvali s kulturnim programom, v katerem so zbrane nagovorili podžupan Anton Debeljak, občinski svetnik in podpredsednik KS Trebija Roman Kokalj ter predsednik KS Trebija Miha Mrak. Spomnili so, da je začetek skupne poti obljubljal veliko; odpiranje novemu, zaupanje v vse, kar prihaja, v dobro in boljše. Takrat smo zmogli veliko, a nima vsak narod take sreče, da se združi v lastni državi. Misel je razvil slavnostni govornik, upokojeni ravnatelj Osnovne šole Ivana Tavčarja Gorenja vas Valentin Kokalj. Ko danes razmišljamo o Sloveniji, se nam naša samostojnost zdi povsem samoumevna. Pa ni bilo vedno tako. Spomnil je na prve samostojne korake, njihov pomen, prehojeno več desetletij dolgo skupno pot, dosežke in padce, tako v državi kot na lokalni ravni, kjer se skupnost razvija ob odlični infrastrukturi – urejajo se cestne povezave v krajevni skupnosti, obnavlja, širi in dograjuje se državna cesta do Sovodnja, urejeni so kanalizacija, vodovod, razsvetljava … V skupni molitvi za vse državljane, predvsem pa za našo domovino, v kateri kljub nepredvidljivim razmeram zadnji dve leti in pol živimo v miru, je prisotne združil duhovni pomočnik Župnije Trata - Gorenja vas Simon Fortuna. Program sta dopolnila mlada glasbenika iz Podgore Krištof in Maruša Frelih na kitari in cajonu ter vse bolj prepoznavna zasedba treh vzgojiteljic – Šefle – z domoljubnimi pesmimi.

Damjana Peternelj, Milka Burnik, Anton Debeljak

Fotogalerija