V stari šoli bodo uredili Hišo generacij

24.12.2020

Ob občinskem prazniku so se v Občini Gorenja vas - Poljane razveselili podpisane pogodbe za izvedbo 1,4 milijona evrov vrednega projekta obnove objekta stare šole v Gorenji vasi, v kateri bodo po obnovi uredili enoto dnevnega varstva in začasnih namestitev za starejše.

Na razpis ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti za sofinanciranje vlaganj v infrastrukturo, namenjeno izvajanju dnevnih oblik varstva in začasnih namestitev za starejše, so se v občini Gorenja vas - Poljane prijavili skupaj s Centrom slepih, slabovidnih in starejših (CSS) Škofja Loka, ki bo poskrbel za izvajanje storitev. Že v septembru so jih z ministrstva obvestili, da so bili na razpisu zelo uspešni, s podpisom pogodbe konec novembra pa imajo zdaj zagotovljena tudi sredstva, tako da bodo predvidoma v drugi polovici prihodnjega leta lahko začeli z obnovo, končali pa naj bi jo v letu in pol, so pojasnili na občini. V Hiši generacij bodo po obnovi vzpostavili enoto dnevnega varstva in omogočili začasno namestitev za starejše.
V enoti dnevnega varstva, ki je namenjena starejšim osebam, ki živijo doma, nimajo pa potrebnega celodnevnega varstva oziroma oskrbe s strani svojcev, bodo lahko sprejeli šest do osem uporabnikov dnevno. "Ta oblika varstva vsaj deloma razbremeni svojce pri skrbi za starejše v domačem okolju, hkrati pa jim omogoča, da čim dlje ostanejo v domačem okolju oziroma lažje premostijo čas do sprejema v celodnevno institucionalno varstvo," so razložili na občini. Obenem bo uporabnikom na voljo še 16 mest v enoti začasnih namestitev, ki je namenjena posameznikom, ki zaradi poslabšanja zdravstvenega stanja, poškodbe, rehabilitacije po odpustu iz bolnišnice ali začasne odsotnosti svojcev potrebujejo celodnevno oskrbo, pri čemer začasni sprejem traja po dogovoru oziroma največ 90 dni. Za dnevno varstvo bodo uredili prostore v pritličju, kjer bo velik skupni prostor, kuhinja z jedilnico in soba za počitek, obdan pa bo tudi z vrtom za druženje na prostem in pokrito teraso. V preostalih zgornjih dveh nadstropjih bodo urejene še sobe za začasno namestitev starejših s spremljajočimi prostori, vse etaže pa bo povezovalo dvigalo. Ob objektu bodo uredili tudi parkirne površine, so še razložili na občini.
"V pripravo projekta smo vložili res veliko časa in energije, zato smo bili v septembru toliko bolj veseli sporočila, da smo dosegli vse možne razpisne točke," so ob tem poudarili na občini in spomnili, da so po objavi javnega razpisa ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v marcu skupaj s CSS Škofja Loka pripravili vlogo za gradbeno dovoljenje in že v juniju oddali prijavo na prvi razpisni rok. Za prijavo na razpisu so pregledali in dopolnili že pred leti izdelan projekt za medgeneracijsko središče v Gorenji vasi ter ga prilagodili novemu razpisu. Gradnjo bodo po podpisani pogodbi v celoti financirali z nepovratnimi sredstvi Republike Slovenije in Evropske unije iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj, ki za projekt prispeva sto odstotkov upravičenih stroškov projekta, občina pa prispeva stroške projektne dokumentacije.
"Z izgradnjo Hiše generacij zagotavljamo širitev ponudbe v skupnosti z izvajanjem visoko kakovostne storitve socialnega varstva starejših, od katerega si veliko obetamo, saj bomo na ta način zagotovili možnost izbire in ustvarili pogoje, da lahko starejši čim dlje ostanejo v domačem okolju," so poudarili na občini in dodali, da je uspeh, ki so ga dosegli na razpisu, rezultat odličnega sodelovanja s CSS Škofja Loka. "Celovito zasnovan projekt so podprli s svojim bogatim strokovnim znanjem in izkušnjami, kar naši lokalni skupnosti prinaša dragoceno pridobitev v skrbi za vse generacije."

Mateja Rant

Fotogalerija