17. Teden podeželja na Loškem

24.6.2019

Postregel z zanimivimi predavanji in tržnicami

S Tednom podeželja želijo organizatorji, Razvojna agencija Sora v sodelovanju z ostalimi partnerji, promovirati podeželje, ponudnike in dejavnosti na podeželju. Poleg tega pa tudi predstaviti rezultate razvojnih aktivnosti na Škofjeloškem in krepiti sodelovanje med različnimi akterji na področju razvoja podeželja in turizma. Od 1. do 8. junija se je zvrstilo sedem dogodkov.
Teden se je začel s tržnico kmetijskih pridelkov in izdelkov v Škofji Loki in z ustvarjalnimi delavnicami za otroke pri dvorcu Visoko ter ogledom Šubičeve hiše in muzejskih zbirk pod strokovnim vodstvom. V naslednjih dneh je sledilo motivacijsko predavanje z delavnico za ponudnike izdelkov in gostince, na katerem so predstavili ključne rezultate projekta Marejne ‒ trženje izdelkov na turistično zanimivih točkah. Sestali so se tudi obstoječi in potencialni novi ponudniki blagovne znamke Babica in Dedek ter preverili možnosti medsebojnega sodelovanja. Na predavanju z naslovom Kako razviti izdelek z dodano vrednostjo in zakaj je lahko lokalni izdelek del doživetja pa so predstavili način dela, trženja in razvijanja idej oz. produktov na primeru dobre prakse posestva Na kupčku. Udeležencem so predstavili, kako izdelke s podeželja vključiti v turistično ponudbo in kako z nadgradnjo svoje ponudbe uživati pri delu. Predavateljica in lastnica posestva Na kupčku Saša Černalogar Mrak jih je tudi skušala motivirati za razvoj produktov, ki bodo drugačni od drugih, in jih navdušiti za oblikovanje edinstvenih zgodb s pridihom kulturne dediščine.

Štiri kmetije prejemnice državnih priznanj, ena tudi znaka kakovosti
Na Ptuju je letos potekalo že 30. državno ocenjevanje kmečkih prehranskih izdelkov Dobrote slovenskih kmetij 2019, ki ga organizirajo KGZS Zavod Ptuj, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije v sodelovanju z ostalimi kmetijsko gozdarskimi zavodi in ob podpori Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS. Na ocenjevanje je letos prispelo več kot tisoč dobrot, ki so razvrščene v štirinajst kategorij. Med dobitniki državnih priznanj so tudi štiri kmetije iz Občine Gorenja vas - Poljane. Tako je Kmetija Pr' Leskovc za sira Pretovč in Janez prejela zlati priznanji, za slednjega pa tudi Znak kakovosti 2019, kar pomeni, da so za sir Janez trikrat zapored dobili zlato priznanje. Kmetija Šupc je za svojo domačo skuto in surovo maslo prejela zlati priznanji in srebrno priznanje za navadni jogurt. Kmetija Pr' Anžk pa je prejela zlato priznanje za domači jogurt z okusom borovnice ter srebrni priznanji za domači jogurt z okusom vanilije s čokoladnimi kroglicami in navadni jogurt. Za domače maslo so prejeli bronasto priznanje. Kmetija Budl je prejemnica srebrnega priznanja za domačo jagodno marmelado. Vsem prejemnikom čestitamo za osvojena priznanja in doseženo kakovost!
Tina Dolenc

Za konec na pohod in k čebelarjem
V sklopu tedna podeželja sta potekala tudi predavanje in delavnica s Sašo Einsiedler o komunikaciji za osebno in poslovno uspešnost. Skupaj so odkrivali vedenjske tipe in načine, kako komunicirati z drugimi, predvsem strankami, da bodo te prisluhnile. Priznana predavateljica jih je učila tudi, kako biti prepričljivi v svojih nastopih in kako z vajami premagovati tremo in stres.
Dogodke so zaokrožili s tržnico kmetijskih pridelkov in izdelkov v Gorenji vasi ter s pohodom s Hleviš v Žetino mimo slapov, kjer so na poti opazovali geološke in zgodovinske posebnosti ter rastlinsko pestrost domačih krajev. Na poti so pokušali sirupe in namaze iz sadja, zelenjave in gozdnih plodov ter spoznavali, kaj vse je mogoče pripraviti iz zelišč in plodov, ki jih najdemo v domačem okolju. Svoja vrata pa so na široko odprli tudi v Brodeh v Domu čebelarjev Škofja Loka, kjer so obiskovalcem predstavili svojo dejavnost, opremo, prikazali točenje medu, ogledali pa so si lahko tudi zeliščni vrt in nasad medovitih rastlin. Otroci so lahko na delavnicah ustvarjali z voskom, številni pa so se udeležili tudi organiziranega vodenja po čebelarski učni poti. Veliko zanimanja je požela tudi predstavitev življenja v panju, ki je predvsem najmlajšim pa tudi njihovim spremljevalcem razkrila skrivnosti teh marljivih živali.

Tina Dolenc