Aktivno in poučno srečanje na Visokem

20.7.2023

Na sončni prvi četrtek v juniju je na Visokem pri Poljanah potekalo vsakoletno srečanje zaposlenih, uporabnikov in svojcev iz Zavoda za razvijanje in izvajanje podpornih storitev za samostojno življenje (ZRIPS).

Osrednje dogajanje se je odvijalo pod kozolcem ob dvorcu pod geslom Znanje in šport za boljši jutri. Strokovno predavanje na temo o odnosih, čustvih in stresu je izvedla Ksenija Lorber. V spremljevalnem programu so potekale športne aktivnosti, fotografska in likovna delavnica ter voden ogled dvorca in muzejske zbirke. Skupaj so tudi kosili, za dobro vzdušje pa je poskrbela živa glasba.

Kot je povedala direktorica Zavoda Marina Omahen, srečanja pripravljajo enkrat letno v različnih delih Slovenije, letošnje je tretje po vrsti. Za Poljansko dolino so se tokrat odločili na pobudo Pajazita Cakićija iz Gorenje vasi, ki je tudi oče uporabnika njihovih storitev. Ob tej priložnosti se mu zahvaljujejo za prizadevnost in stalno pripravljenost za pomoč pri njihovih dejavnostih. Tovrstna srečanja organizirajo z namenom, da zmanjšajo socialno izključenost uporabnikov in njihovih svojcev. Omahnova je še dodala, da se je za organizacijo prvega srečanja odločila po tem, ko ji je mama enega od uporabnikov z žalostjo razlagala, da jih niti sorodniki ne vabijo na obiske in praznovanja. Poleg povečevanja socialne vključenosti je pomemben namen srečanj tudi destigmatizacija oseb s posebnimi potrebami in invalidov. Za to si prizadevajo tudi v različnih projektih, ki so v teku. Eden izmed njih je Igrajmo se, spoznajmo se, v njegovem okviru pa potekajo srečanja uporabnikov ZRIPS z otroki po slovenskih osnovnih šolah. S tem želijo prispevati k večjemu razumevanju oseb s posebnimi potrebami in invalidov, saj so otroci dojemljivi. Odziv v šolah je dober, samo v prvi polovici letošnjega leta so se srečali že z več kot 600 otroki, posamezne šole pa jih vabijo k obisku. Zavod sprejema uporabnike iz cele Slovenije in je dokaj nov, saj ga je leta 2019 po sprejemu ustrezne zakonodaje s področja osebne asistence ustanovila Zveza Sožitje. Njegov namen je nudenje osebne asistence in pomoči na domu ljudem, ki potrebujejo pomoč v vsakdanjem življenju, izvajanje dolgotrajne oskrbe, razvoj tovrstnih socialnih programov, organizacija in izvajanje prostočasne aktivnosti za otroke, invalide in starejše osebe ter nudenje pomoči ranljivim skupinam prebivalstva v obliki izobraževanj, usposabljanj, svetovanj, mentorstev, strokovne podpore in drugih oblik pomoči. Kot še navaja Omahnova, je iz javnih sredstev v celoti financirana osebna asistenca, za projekte s področja destigmatizacije pa se kljub pomembnemu doprinosu, ki ga s tem realizirajo, v ZRIPS ves čas borijo za sredstva za njihovo nadaljevanje. Projekti so po njenem zelo koristni, saj zmanjšujejo nestrpnost zaradi drugačnosti med mladimi in posledično tudi medvrstniško nasilje, hkrati pa pozitivno vplivajo na destigmatizacijo invalidov. Pri teh dejavnostih jih podpirajo nekatere občine. Župani občin Škofja Loka, Gorenja vas -Poljane, Preddvor in Ljubljana so prepoznali kakovost in pozitiven vpliv dejavnosti zavoda in podprli njegovo delovanje, tako da se zahvaljujoč tej podpori ti projekti sploh lahko izvajajo. Za zagotovitev stabilnega izvajanja projektov s področja destigmatizicije invalidov in zmanjševanja medvrstniškega nasilja si prizadevajo pridobiti podporo področnega ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in ministrstva za šolstvo.

Jure Ferlan