Blagoslov obnovitvenih del

10.11.2022

V nedeljo, 18. septembra, je ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik skupaj z domačim župnikom Marjanom Lampretom opravil blagoslov obnovitvenih del na podružnični cerkvi sv. Jedrti. Tam je na predzadnjo nedeljo v septembru žegnanjska nedelja ali sejm, ki se praznuje v spomin na posvetitev cerkve.

V pridigi je škof med drugim poudaril misel, da je treba obenem z obnovo svetišč obnavljati tudi medsebojne odnose in ob tem premagovati zamere in nasprotovanja ter se povezovati v dobrem. Za pritrkavanjem na tri železne zvonove so poskrbeli pritrkovalci, na koru pa je pel mladinski zbor pod vodstvom Marka Ušeničnika. Po maši so domačini vse prisotne postregli s prigrizki in pijačo.

Velika baročna cerkev, posvečena zavetnici kmečkega dela in zaščitnici proti mišji nadlogi, je bila zgrajena na mestu prejšnje leta 1757. Visoki zvonik je bil postavljen nekoliko prej, v dvajsetih letih 18. stoletja. Cerkev je skupaj s sosesko do leta 1963 pripadala stari župniji v Poljanah nad Škofjo Loko. Gre za kakovostno arhitekturo z lepim štukaturnim okrasom v notranjščini. Do sredine 20. stoletja je slovela kot kmečka božja pot, sem so se sv. Jedrti prihajali priporočat iz cele Poljanske doline, s Cerkljanskega in še dlje. V cerkvi so trije leseni oltarji: dva bogato oblikovana rokokojska stranska oltarja svete Marjete in svetega Lenarta sta nastala leta 1768, glavni pa je izdelek podobarske delavnice Štefana Šubica v Poljanah iz srede 19. stoletja. Na prižnici so slike štirih evangelistov baročnega slikarja Janeza Antona Tuška. Oltarji še čakajo na strokovno restavriranje. Večja obnovitvena dela na precej načeti cerkvi so se začela v času župnika Alojza Oražma. Takrat so obnovili fasado na cerkvi in zvoniku, prekrili streho cerkve in zvonika, izdelali nova okna in elektrifikacijo, uredili drenažo in popravili obzidje. Na pobudo ključarja in cerkovnika Ivana Likarja ter nekaterih vaščanov se je pred osmimi leti začela nujno potrebna statična sanacija razpok na cerkvi. Po izvedbi teh del je sledila tudi obnova notranjščine. Ta je bila prebeljena z naravnim apnom. Ob tem delu je bil nad oknom na pevskem koru odkrit latinski kronogram iz modrih in rdečih črk, ki je razkril leto izgradnje cerkve. Restavriran je bil na pobudo domačina, izvajalca beljenja, ki je ta poseg tudi financiral. S podporo posameznih botrov je bil obnovljen križev pot, tako okvirji, ki izvirajo iz župnijske cerkve na Trati, kot slike na platnu. Te je v prvi polovici 19. stoletja izdelal podobar Luka Čeferin, bližnji leskoviški rojak. Slike so bile prvotno v župnijski cerkvi sv. Urha v Leskovici. Obnovljeno je bilo leseno stopnišče v zvoniku in streha na zakristiji. Po cerkvi je bil položen tlak iz hotaveljskega kamna, ki ga je doniralo podjetje Marmor Hotavlje, restavrirane so bile tudi originalne kamnite stopnice v prezbiteriju. Podjetje je v letu 2022 sofinanciralo tudi strokovno sanacijo kamnitega obzidja okrog cerkve. Dela so bila izvedena po konservatorskih smernicah Zavoda za varstvo kulturne dediščine, enota Ljubljana. Obnova obzidja je vzor podobnim obnovam v okolici, saj je bila ohranjena prvotna kamnita struktura zidave iz lokalnega kamna. S sofinanciranjem je obnovo cerkve in obzidja podprla tudi Občina Gorenja vas - Poljane, glavnino del pa so s prostovoljnim delom in darovi podprli domači verniki in krajani.

Jure Ferlan

Fotogalerija