Branje je za duha to, kar je gibanje za telo

20.10.2022

Za prvošolci je že kar nekaj novih dogodivščin. V prvem tednu septembra so združili likovno umetnost in šport – s črtami in pikami so okrasili majice naših košarkarjev. V drugem tednu so zadnji lep dan pred dolgotrajnim deževjem izkoristili za prvi športni dan in se povzpeli na Goro nad Malenskim Vrhom. Tudi tretji teden so bili učenci športno aktivni, saj so sodelovali v akciji Atletske zveze Slovenije Množični tek otrok 2022.

Začni mlad, tekmuj pošteno
V množičnem teku otrok je sicer sodelovalo več kot 130 učenk in učencev prvih treh razredov z matične in podružnične šole. V sredo, 21. septembra, so se na povabilo Atletske zveze Slovenije pridružili najbolj množičnemu otroškemu tekaškemu dogodku v Sloveniji. Ob dnevu slovenskega športa so se učenci prvega triletja pomerili v teku možgančkov. Vsako ekipo je sestavljala pisana druščina – prvošolec, drugošolec in tretješolec, ki so na progi v naravi odgovarjali na vprašanja, povezana s športom.
»Junaki niste sami, mi smo z vami!« Tako sporočilo so v želji ozaveščanja o zgodbah Junakov 3. nadstropja pripravile Maša, Sara in Lucija. To so tri prostovoljke, ki so skupaj z drugimi učenci pomagale pri izvedbi dobrodelnega teka 3. oktobra v Poljanah – letos z nekoliko skromnejšo udeležbo, a z nič manj močnim sporočilom: »Mi smo z vami, niste sami.« Učenci so dokazali, da so veliki po srcu, saj so prostovoljsko delo opravili srčno in z odliko.

Bralne minute v Tednu zlatih knjig 
Sedemnajsti september – dan zlatih knjig vsako leto velja za začetek branja za bralno značko, zato je bil ponedeljek, 19. september, pravi dan, da so učenci začeli skupno branje z bralnimi minutkami. Vsak dan v tem tednu so prvih deset minut prve ure in zadnjih deset minut tretje ure lahko brali kar koli po lastni izbiri. Z bralnimi minutkami se vsako leto pridružujemo tudi nacionalnemu mesecu skupnega branja, ki letos poteka pod geslom misli irskega pisatelja Richarda Steela: »Branje je za duha to, kar je gibanje za telo.« Gibanje in branje smo združili na dva načina. Najprej z zgodbami. Med pripravljenimi knjigami je učence čakalo kar nekaj zgodb, povezanih s športom in gibanjem. Drugi način pa je bilo povabilo za nekaj miganja ob začetku in koncu branja 1. uro in 3. uro. Na začetku oziroma na koncu desetminutnega skupnega branja so otroci vsak dan rešili tudi dve uganki, ki sta jih prav tako spodbujali h gibanju. Vsa šola je torej ves teden brala ter razgibavala telo in možgane.

Teden otroka
Mlajši učenci se vsako leto veselijo oktobrskega tedna otroka, v katerem se vedno kaj zanimivega dogaja. Letošnji teden otroka je zaznamovalo geslo »Skupaj se imamo dobro!«. Otroci so veliko časa preživeli zunaj, saj je bilo vreme prelepo. Tudi v gozd so se odpravili. Od doma so prinašali pripomočke za gibanje na prostem, se družili, zabavali in gibali. Preizkušali so se v igrah, ki se jih običajno ne igrajo. Prebirali so knjige, se pogovarjali o prijateljstvu, prepevali zabavne pesmi in se veliko smejali. Učencem so v goste ponovno prišli razigrani otroci iz Vrtca Agata. Skupaj so brali, branje pa združili z gibanjem in pozornim poslušanjem. Torej ko je Filip v zgodbici poskočil do neba, so poskočili tudi otroci. Ko se je Metka zavrtela trikrat, so se zavrteli trikrat tudi oni. Naravnost zabavno je bilo. Niso pa zamudili niti priložnosti, da zaplešejo. Zavrteli in sprostili so se ob pesmi Nipkeja Skup se mava dobr. Če še ne veste, je Nipke ambasador tedna otroka – in ja, »prov kul je blo«.

Unesco v Semiču
Srečanje Mreže Unescu pridruženih šol so tokrat gostili v Semiču. Našo šolo sta skupaj z mentorico zastopali devetošolki Nina Stržinar in Tjaša Jančič. Seznanile so se z belokranjsko glasbeno, pevsko, plesno, igralsko, kulturno, geografsko in kulinarično dediščino. Naučile so se ustvarjanja belokranjskih pisanic v batik tehniki. Ostali udeleženci pa so lahko spoznavali glino, fotografirali, pekli pogačo, se učili kólo in belokranjske pesmi, pletli zapestnice prijateljstva s kongerijo (miniaturno školjko), spoznavali vzorce in stare igre ter poslušali o Mitrovem templju in kulturni dediščini Kočevarjev.

Barnarda Pintar

Fotogalerija