Branje – za mnoge najčudovitejša dejavnost

20.10.2022

Potopisni večer – Namibija, nov izbor knjig za odrasle, razstava Lidije Debelak, projekt Družinsko branje ...

Novi prostori Krajevne knjižnice Poljane so pri bralcih naleteli na pozitiven odziv. Kljub majhnosti je prostor maksimalno izkoriščen, svetel in prijeten. Navdušeni so nad dejstvom, da so prostori v pritličju, da ni treba premagovati nobenih stopnic. Tega so veseli predvsem starejši, ki so mogoče že gibalno ovirani. Obiskalo nas je kar nekaj posameznikov, ki so šele z novo lokacijo ugotovili, da v Poljanah dejansko obstaja knjižnica. Knjižničarke se trudimo, da dejavnosti tečejo naprej, kot so do sedaj. Žal nam ni uspelo zagotoviti bralnih uric s kužkom, ker v društvu Ambasadorji nasmeha trenutno nimajo na voljo vodnika s terapevtskim psom. Takoj ko bo možno, bomo urice ponovno pripravili v poljanski enoti. Ne glede na prostorske omejitve bomo vsak mesec izvajali ustvarjalne delavnice za otroke, ki prvotno niso bile v načrtu. Zatorej: otroci, vabljeni, da se jih udeležite.

Na osnovi letošnjega slogana nacionalnega meseca skupnega branja Branje je za duha to, kar je telovadba za telo smo knjižničarke pripravile izbor leposlovnih in strokovnih knjig za odrasle bralce. Knjige se tematsko navezujejo na šport in gibanje, zdrav življenjski slog in kakovostno preživljanje prostega časa v naravi. Naj vas knjige spodbudijo k branju, gibanju in tudi premisleku. Knjige smo izpostavili v vseh enotah Knjižnice Ivana Tavčarja Škofja Loka in so na voljo za izposojo. Priporočilni seznam si lahko ogledate tudi na spletni strani knjižnice. Vabimo vas, da se nam pridružite na družbenih omrežjih, tako da v svoji objavi s ključnikom #branje in gibanje z nami delite prebrane knjige. Bralna akcija bo potekala do 15. februarja 2023.

V Krajevni knjižnici Gorenja vas smo izredno veseli, da je na ogled svoje izdelke postavila domačinka Lidija Debelak. Naslov razstave je Pet letnih časov. Avtorica je o svoji razstavi zapisala: »Ženska sem. Rada se poigram z mislijo, da me najbolje opišejo moje slike ...« Rdeča nit razstave je ženska, ženska v vseh letnih časih. Včasih energična, razposajena, polna sonca in idej, veselja in smeha ..., spet drugič melanholična, utrujena, željna le spodbudne besede in tople dlani ... Ženska, ki v svoji krhkosti sprejme sebe in s tem postane močna v svoji drugačnosti, neguje svojo dušo in nov – peti letni čas. V glinenih reliefih Lidije Debelak, ki predstavljajo estetsko stičišče tradicije in sodobnosti, lahko najdemo najrazličnejše motive. Svoj navdih išče v malem loškem kruhku, lesenih intarzijah ročno izdelanih skrinj, ljudskem slovstvu in verovanjih. Angeli, podkve, nageljni, zlate ptice, glina, kombinirana s čipko, nas skozi tradicijo vodijo do sodobnejših motivov, izdelanih v živahnih pisanih barvah. Razstava bo na ogled do 1. decembra. Naj vam ne bo žal časa, ki ga boste namenili ogledu.

Z novembrom najavljamo začetek osme sezone Družinskega branja. Mlade bralce vabimo, da se nam pridružijo v branju novega nabora pravljic in si ponovno z branjem priborijo lepo nagrado, ki naj zaenkrat ostane presenečenje. Knjižice z vprašanji že čakajo na vas. Sredi septembra smo v knjižnici zaključili likovni natečaj na temo Škofjeloške pravljice in pripovedke. Otroci so z ilustracijami predstavili razmišljanja, fantazije, čustva in opažanja ob poslušanju pripovedk. Na natečaj je prispelo 76 likovnih del in med njimi smo izbrali najboljše in jih nagradili. Trije nagrajenci prihajajo tudi iz občine Gorenja vas - Poljane: Gaja Trček, Lenča Drmota in Nejc Stržinar. Vsem trem iskreno čestitamo. Razstava slik bo v Krajevni knjižnici Gorenja vas na ogled v februarju 2023.

V četrtek, 10. novembra, ob 19. uri bomo v mali dvorani v Sokolskem domu izvedli prvi Četrtkov večer s knjižnico, ki bo potopisno obarvan. Južnoafriška država Namibija je tako raznolika in navdihujoča, da jo je nemogoče opisati z nekaj fotografijami. Znana je po najvišjih peščenih sipinah v puščavi Namib. Na zahodu se ta puščava izteka v dotik Atlantskega oceana, kjer srečamo največje kolonije tjulnjev, na severu pa doživimo razgibano živalsko življenje v Nacionalnemu parku Etosha. Je ena najredkeje poseljenih držav. Njena velikost je približno 40 Slovenij, število njenih prebivalcev pa enako našemu. Med potovanjem se spoznavamo z zanimivimi ljudstvi, ki deželo naseljujejo: Himbe, San (bolj znani kot Bušmani), Herero, Damara ... Vtise in doživetja potovanja vam bo na potopisnem večeru z veseljem predstavila domačinka Martina Kavčič Oblak.
V knjižnici je vedno kaj novega, vedno se kaj dogaja. Obiščite nas!

Bernarda Buh