Čarobni gozd v Lučinah

20.7.2023

Čarobni gozd je tematska pot od vrtca v Lučinah do bližnjega hriba Sivka. Namenjen je vsem, ki si želijo po poti pozitivnih doživetij za telo in duha. Skozi gozd sta otroke iz vrtca Lučine in njihove starše ob zaključku vrtčevskega leta popeljali idejni vodji in vzgojiteljici Tina Matanovič in Jana Peternelj.

Čarobni gozd je prostor, kjer se tako otroci kot odrasli povežejo z naravo. Po mnenju Tine Matanovič so pravljice odlična popotnica za razvoj in učenje ter motivacija za preživljanje časa v naravi in gibanju. »Gozd vedno znova ponuja nepričakovana presenečenja, nove priložnosti za nove izkušnje, svobodo, svež zrak, raziskovanje, tveganje in kreativno razmišljanje. Otroke želja po raziskovanju neznanega spodbudi k sodelovanju, samozavedanju in spoznavanju, prepoznavanju lastnih zmožnosti in odgovornosti, kar pa vključuje samostojno razmišljanje in presojo. Gozd ima tudi terapevtski učinek. Tam smo bolj umirjeni, pomaga nam pri blaženju čustvenih turbulenc,« še pojasnjuje pozitivne lastnosti gozda Tina Matanovič, sicer organizacijski vodja vrtca v Lučinah.

»V vrtcu smo postali že čisto pravi eko detektivi, saj naravo čuvamo, se od nje učimo in jo imamo radi!« Otroci so nad Čarobnim gozdom in vsemi razpoložljivimi aktivnostmi izjemno navdušeni. »Zelo smo presenečeni, kaj vse se lahko v gozdu ustvari iz naravnih materialov! Kako drevo ali kamen postane nekaj zanimivega in posebnega, ko mu je dodan le majhen detajl. Otroka sta navdušena, tako da je sprehod skozi Čarobni gozd že skoraj stalnica. Največ časa preživimo v igralnici ob igranju igre Tri v vrsto,« navdušeno pripoveduje mama Kristjana in Filipa Darja Bizovičar.

Ideje za nastanek Čarobnega gozda so se porajale sproti. »Vsak obisk gozda je prinesel kaj novega. Gozd je čaroben že od nekdaj – postaje v Čarobnem gozdu so nastale v preteklem šolskem letu. Rdeča nit za nastanek izdelkov, ki so del gozda, so pravljice.« Tina Matanovič in Jana Peternelj sta v letih sodelovanja otroke vključili v različne projekte, pri katerih so sodelovali tudi starši in stari starši. Kot pojasnjujeta, je tokratni projekt drugačen: »Pot Čarobnega gozda poteka skozi gozdove več lastnikov, ki se jim ob tej priložnosti zahvaljujeva za dovoljenje, da so najine ideje postale resničnost.« Na pomoč je vedno dobre volje in brez dodatnih vprašanj priskočil hišnik Andrej Jelovčan. Zahvala tudi Leonu Kavčiču, ki je vse napore in podvige ujel v fotografski objektiv. »Vzgojiteljice opažamo, da gozdne igralnice krepijo otrokov razvoj na vseh področjih, spodbuja socialno povezanost med otroki, domišljijo in željo po raziskovanju, kar vključuje samostojno razmišljanje in presojanje. Zaradi vseh pozitivnih učinkov na otroka vedno večkrat izvajamo projekte v naravnem okolju, saj je gibanje eno najpomembnejših področij v otrokovem razvoju. Je primarna potreba otroka. Če otrok to potrebo poleg preostalih uspešno zadovolji, je vesel in zadovoljen ter se razvija v celovito osebnost.«

Pot do Čarobnega gozda se začne na parkirišču gasilskega doma Lučine, od tod poteka levo po cesti, mimo vrtca in na prvem križišču desno. Po vijugasti cesti se nadaljuje do čebelnjaka, kjer je tabla z zemljevidom. Pot zavije desno na gozdno pot in pripelje do Čarobnega gozda in krošenj dreves, kjer se čarovnija začne. Pot je primerna za vsakogar. Potrebna so le udobna oblačila, obutev ter nahrbtnik z malico in dovolj pijače.

Lidija Razložnik