Česalnik za lan in platnarstvo na Poljanskem

22.4.2021

V Poljanski dolini je bila v preteklosti močno razširjena pridelava lanu. V nekaterih predelih, posebno v hotaveljski župi (neke vrste občini) so ga na posameznih kmetijah pridelali celo več kot žita.

Iz njega so izdelovali platno, ki so ga uporabljali za lastne potrebe, prodajali pa so ga tudi v pristanišči Trst in Reko, v Gorico, Videm, na različna italijanska tržišča in v nemške dežele. V 18. stoletju je bilo platnarstvo na prvem mestu med obrtmi v Loškem gospostvu. Sredi tega stoletja so tu našteli kar 397 tkalcev in 11 izdelovalcev kolovratov.

Kot posebno kakovostno je slovelo platno s Hotavelj in okolice. V 17. in 18. stoletju je bilo Loško gospostvo središče platnarstva na Kranjskem. Kmečka trgovina s platnom se je tako razmahnila, da se je morala s tem ukvarjati vlada na Dunaju. Posamezni prekupčevalci so na račun te trgovine obogateli. Nekateri, kot je na primer rodbina Oblak iz Gorenje vasi, celo v taki meri, da so si kupili plemiški naziv in graščinske posesti. V 19. stoletju je platnarstvo postopno doživelo zaton, sploh po industrijski revoluciji, ki je uvedla strojno izdelavo tekstila. O razširjenosti pridelave lanu pričajo tudi krajevna, ledinska in hišna imena, kot so Laniše, Tarnica (kraj, kjer se tre lan) in Kodejlovec (kodelja je v šop zvito očiščeno predivo), sušilnice za lan pa so v večji meri že izginile. Česalnik ali rifl na fotografiji je s konca tega stoletja, ko so posamezni tkalci še izdelovali domače platno, izvira pa iz Podgore. Izdelan je iz kosa sadnega lesa, po vsej verjetnosti hruške, z utorom, ki se je vsadil v desko, da je stabilno stal, ter gostih železnih zob. Na tem česalniku so z lanenih stebel očistili okrogle plodove in nečistoče ter jih tako pripravili za nadaljnjo obdelavo.

Jure Ferlan