Drobci marčevskega dogajanja

18.4.2024

Pomlad prinaša življenje, raznolikost in burno dogajanje v naravi. Tako je tudi v šoli – veliko dejavnosti, akcij, pohodov, tekmovanj …

Gledališče
Učenci prvega triletja iz Poljan in Javorij so si v Lutkovnem gledališču Ljubljana ogledali lutkovno predstavo Sapramiška. Mogoče se je še kdo od učencev bal zobozdravnika, a se je s pomočjo pogumne miške tega strahu znebil in zdaj lahko zapoje – tako kot junakinja zgodbe: Moji beli zobki, moji beli zobki kakor sneg se svetijo. Moji beli zobki, moji beli zobki se kar sami smejejo. Lutke vedno navdušijo, tudi če si pravljico že večkrat slišal ali celo že videl predstavo. Njena sporočila so brezčasna.
Tudi učenke in učenci drugega triletja so kulturni dan preživeli v gledališču. Na Loškem odru v Škofji Loki so se nasmejali Butalcem. Literarno delo, ki je izšlo konec 19. stoletja, je še vedno aktualno in zabavno, kakor so se prepričali otroci. In prav to je bistvo umetnosti – da ostaja zanimiva za vse čase.

Raziskovanje
Konec marca se je pet naših mladih raziskovalk udeležilo 32. Regijskega srečanja mladih raziskovalcev Gorenjske v Biotehniškem centru Naklo. Učenke so zadnje mesece pridno raziskovale in oblikovale dve raziskovalni nalogi, obe pa sta povezani s Poljansko dolino. Nalogi so dekleta odlično predstavila v Naklem, obe sta vsaka na svojem področju zasedli drugo mesto. Anamarija Jurčič in Maruša Šubic iz 8. b sta izdelali raziskovalno nalogo z naslovom »Kje so tiste kmetije, k' so včasih bile?«. Zanimalo ju je, zakaj se kmetijstvo opušča, koliko kmetij so kmetje opustili, ali imajo kmetije naslednike, kako so se kmetije povečale oz. zmanjšale v nekaj letih, ali se lahko kmetje preživljajo le s kmetovanjem, ne da hodijo v službo, in s kakšnimi težavami se srečujejo. Ugotavljali sta tudi, ali se je namembnost kmetijskih površin spremenila in ali se mladi ponovno vračajo na kmetije. Da bi vse to ugotovili, sta učencem razdelili ankete, poleg tega sta opravili tudi pet intervjujev: s tremi lastniki kmetij, z gospo, ki je zaposlena na KGZS Kranj, ter z mladeničem, ki je navdušen nad kmetovanjem in bi rad postal mladi kmet, čeprav ne živi na kmetiji. Blažka Jesenko, Nina Potočnik in Klara Jelovčan iz 9. a so oblikovale raziskovalno nalogo z naslovom »Kok se pa par vas poje?«. Raziskovale so zastopanost narečij v besedilih slovenske popularne glasbe in se ob tem spraševale, ali narečja izginjajo ali se ohranjajo. Najprej so predstavile slovensko narečno razvejanost, nato so se usmerile v rovtarsko narečno skupino in v poljansko narečje. Predstavile so narečna besedila slovenske popularne glasbe ter narodnozabavne glasbe, ki je popularna v naših krajih. Predstavile so nekaj besedil izvajalcev v poljanskem narečju. Ob oddajah RTV Slovenija ter s pomočjo anket in devetih intervjujev so ugotovile, da so besedila v narečjih popularna in da narečja ne izginjajo. K temu prispevajo tudi narečna besedila, ki so jih predstavile.

Konstruktorstvo
Zadnji marčevski petek je na Osnovni šoli Franceta Prešerna Kranj potekalo že tradicionalno 20. regijsko tekmovanje v konstruktorstvu, ki spada pod predmet tehnika in tehnologija. Iz naše šole se je tekmovanja udeležila ekipa enajstih učenk in učencev, ki so tekmovali v izdelavi izdelka iz papirja, lesa in plastike, v risanju s pomočjo računalnika pa v programih Google Sketch Up in Cici Cad. Dvočlansko ekipo smo imeli še v konstruiranju izdelka iz Fischer Tehnika. V konstruiranju v Cici Cadu sta osmošolki Maruša Šubic in Veronika Pisk zmagali.
V izdelavi predmeta iz lesa so učenci izdelovali nosilce za krožnike. Zelo dobro sta se odrezala Nika in Žan Božnar iz devetega razreda in dosegla tretje mesto in bronasto kolajno.

Dve zaključeni akciji
Za Krizni center Kresnička smo zbrali polne škatle zvezkov, pisal, barvic in drugih šolskih potrebščin. Krizni center za mlade Kresnička je enota območnega Centra za socialno delo Gorenjska, ki nudi kratkotrajno obliko bivanja za otroke in mlade med šestim in osemnajstim letom starosti, ki se iz različnih razlogov znajdejo v hudi psihosocialni stiski oz. težji krizni situaciji. Osnovna dejavnost kriznega centra je nudenje zatočišča in strokovne pomoči otrokom in mladostnikom. Šolske potrebščine so že prišle v prave roke.
Pridružili smo se tudi projektu Podari obleko, posadi smreko! Zbirali smo 240 kilogramov oblačil, v zameno za sodelovanje pa bomo prejeli sadiko smreke, ki jo bomo posadili ob šoli in s tem pokazali skrb za naš planet.

Bernarda Pintar, OŠ Poljane